Nafta hind tõusis viimase nelja aasta kõrgeimale tasemele (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapump.
Naftapump. Foto: Yegor Aleyev / Yegor Aleyev/TASS

Brenti toornafta hind tõusis esmaspäeval üle 81 dollari barreli kohta, mis on viimase nelja aasta rekord. Viimati maksis toornafta nii palju 2014. aasta novembris, kui hind jõudis 81,16 dollarini barreli kohta.

Järsu hinnatõusu taga on naftakartelli OPEC pühapäevane kogunemine Alžeeria pealinnas Alžiiris, kus otsustati, et vaatamata Iraani tarnete vähenemisele USA sanktsioonide tõttu, tootmist hetkel rohkem siiski ei suurendata. OPECi komitee ütles pühapäeval tehtud avalduses, et on rahul praeguse naftaturu olukorraga ning üldise tasakaaluga pakkumise ja nõudluse vahel.

Mitmed turuanalüütikud prognoosivad praegu, et toornafta hind jätkab kiiret tõusu ja võib millalgi ületada isegi saja dollari piiri.

USA president Donald Trump kutsus neljapäeval OPECit aitama alandada hindu tootmise suurendamisega. «Me kaitseme Lähis-Ida riike, meieta poleks neil üldse turvaline, ent siiski nad jätkavad naftahindade aina kõrgemale tõstmist!» säutsus president Trump Twitteris. «Me jätame selle meelde. OPECi kartell peab kohe hindu langetama,» lisas ta.

2016. aastal otsustasid nii OPEC kui ka mõned selle välised tootjad nagu Venemaa järsult langenud naftahindade valguses naftatootmist kärpida. USA kärpeleppes ei osale ning on selle asemel hoopis tootmist suurendanud.

USA toornafta US light crude oli esmaspäevase seisuga 72,50 dollarit barreli kohta, mille näol oli tegu 1,72-dollari suuruse tõusuga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles