Profikokk soovitab jõuluroogade valmistamisel kasutada lihtsaid kohalikke maitseid

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidulik ahjuroog.
Pidulik ahjuroog. Foto: santa maria

Santa Maria menüüinsener Ilmar Räni soovitab traditsioonilisi jõulumaitseid mitmekesistada lihtsate kohalike maitseainetega, nagu köömned, tüümian, majoraan ja pune ning kasutada kohalikke marju ja puuvilju – astelpajust ploomini.


Eesti tarbimistrendid näitavad, et üha rohkem eelistavad inimesed aasta pikimal ning tähtsamal pühal lisaks sealihale ka linnuliha ja kala. Jõululaual on läbi aegade pakutud rikkalikku toiduvalikut.

Räni sõnul on seetõttu jõuluroogades kasutatavad maitseained samaaegselt nii isu tekitavad kui seedimist soodustavad. Meie kliimast lähtuvalt on mitmetel maitseainetel ka tervendav toime külmetuse korral. «Ingver, tšilli, mesi ja astelpaju on need toniseerivad maitsed, mis meid talvel kosutavad ja enesetunnet parandavad,» tõi ta näite.

«On näha, kuidas tervisliku toitumise trendid jõuavad aasta-aastalt üha enam ka eestlaste toidulauale. Päris kindlasti sealiha jõululaualt ei kao, kuid linnuliha – kalkun, part, hani ja kana – pakub alternatiivi traditsioonilisele lihavalikule,» kinnitas Räni.

«Erinevate lihade puhul on hea täiendada traditsioonilisi jõuluvürtse nagu nelk, vürts, loorber, muskaatpähkel, kaneel ja kardemon, eestipäraste kohalike maitsetega,» ütles Ilmar Räni.

Sea- ning veiseliha maitsestamiseks soovitab Ilmar Santa Maria maitseainesegude valikust proovida köömneid sisaldavat maitseainet. Ta lisas, et ka näiteks traditsioonilisele hapukapsale võib maitset anda apelsinipipra, pardi rasva, tumeda õlle või kuiva siidriga.

«Jõululaud saab mitmekesisem, kui lauale panna isetehtud hoidised, meile omastest maitsetest nagu pohlamoos, marineeritud köögiviljad, õunad, ploomid, seened – ühesõnaga kõik see, mis baseerub kohalikul toorainel ja on hoidistena purki pandud,» sõnas Räni.

Jõuluaeg ei möödu ilma hõõgveinita, kuid soojendav jõulujook ei pea alati sisaldama alkoholi. Lihtsalt saab valmistada aromaatselt lõhnava ning ergastava jõulujoogi, lisades õuna-, mustsõstra- või mustikamahlale juurde ingverit, kaneeli, nelki ja vanillisuhkrut või vanillikauna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles