Kelmuses süüdistatud tippjuht jäi lõplikult õigeks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Pertens
Sven Pertens Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Soodustuskelmusele kaasa aitamises süüdistatud Lemminkäineni eksjuht Sven Pertens jäi lõplikult õigeks.

Pertens sai esimese kohtuvõidu tänavu jaanuari keskel, kui Pärnu maakohus mõistis ta õigeks Keskkonnainvesteeringute Keskuselt (KIK) seoses ASi Level betoonkompleksi lammutamiseks vajaliku raha väljapetmise katsele kaasaaitamise süüdistuses.

Seepeale viis prokuratuur süüasja ringkonnakohtusse, mis jättis aga aprillis Pertensi õigeksmõistmise jõusse. Kuna riigikohus otsustas teisipäeval Lääne ringkonnaprokuratuuri kassatsioonkaebust mitte menetleda, on ringkonnakohtu otsus jõustunud.

«Olen ühelt poolt kodanikuna väga rahul sellega, et meie kohtusüsteem on sõltumatu ning tänaseks on kõik kolm Eesti kohtuastet kinnitanud seda, mida olen öelnud selle pika protsessi algusest peale – ma olen süütu,» ütles praegu AS-i Trev-2 Grupp juhtiv Pertens BNS-ile.

Pertensi esindaja vandeadvokaat Margus Mugu tõi esile, et juba esimeses kohtuastmes viitas maakohus, et Sven Pertensi tegevuses puudub soodustuskelmuse katsele kaasaaitamine.

«Ringkonnakohus omakorda märkis maakohtu otsust muutmata jättes, et antud kohtuasjas tuleb üldse seada soodustuskelmuse täideviimisteo – milles Pertensit ei süüdistatud – olemasolu kahtluse alla. See omakorda tähendab, et ilma täideviimisteo olemasoluta ei saa isikut süüdi tunnistada kuriteole kaasaaitamises,» märkis advokaat.

«Juba enne kohtusseminekut oli tegelikult selge, et süüdistuseks pole absoluutselt mingit alust – nii nagu ka kõik Eesti kohtuastmed on nüüdseks kinnitanud. Palju riigi rahalist ressurssi ja kõigi osaliste aega oleks olnud võimalik kokku hoida, kui kohtuasja väljavaateid oleks adekvaatselt hinnatud. Paraku väljendus selles asjas väga sageli nähtav olukord, kus selle asemel, et perspektiivitud asjad lõpetada aetakse neid tuima järjekindlusega lõpuni, kuigi asjaosalistele peaks mõistlikult olema asja perspektiivitus selge,» lisas samuti Pertensit esindanud vandeadvokaat Margus Arvisto BNS-ile.

Lääne ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kaido Tuulemäe ütles BNS-ile, et prokurör esitab süüdistuse alati tõendite pinnalt kujunenud veendumuse põhjal, Pertensi süüdistus pole erand. «Tõendite hindamisel on kohus sõltumatu ja selles kaasuses ongi kohus hinnanud tõendeid prokurörist erinevalt,» ütles ta.

Praeguseks ära kukkunud süüdistuse kohaselt aitas Sven Pertens Lemminkäinen Eesti juhatuse liikmena kaasa ajavahemikul 2014. aasta 25. veebruarist 2015. aasta 2. juulini KIK-ilt pettuse teel toetuse saamisele Kuressaares Pikk 69 betoonkompleksi lammutamiseks.

Praeguseks kõikides kohtuastmetes ära langenud süüdistuse järgi oli taotlusele lisatud valeandmeid sisaldav AS Lemminkäinen Eesti hinnapakkumine. Kogu projekti maksumus oli 89 087 eurot, millest KIK-i taotletav algne toetus moodustas 43 294 eurot, on kirjutanud Meie Maa.

Esitatud projekti finantseerimise taotluse ja hinnapakkumisega viidi KIK eksimusse, et kogu lammutusteenuse osutab AS Lemminkäinen Eesti. Leveli ja Lemminkäinen Eesti omavahelise kokkuleppe kohaselt pidi viimane osutama ainult hoone lõhkamise teenust ning ülejäänud lammutamisega seonduva töö pidi ära tegema Level ise. Lõhkamistööde hind oli 9700 eurot, millele lisandub käibemaks.

2015. aastal avastas KIK, et amortiseerunud betoonkompleksi ning transpordihoone lammutus- ja utiliseerimistööd tegi reaalselt AS Level ning keeldus toetuse väljamaksmisest. Seetõttu jäi väidetva kuritegu, mille toimumine on nüüdseks ümber lükatud, lõpule viimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles