10 aastat Lehman Brothersi pankrotist: kriis, mis tõi Brexiti ja Donald Trumpi (13)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötajate koosolek Lehman Brothersi Londoni kontoris neli päeva enne pankrotti minekut.
Töötajate koosolek Lehman Brothersi Londoni kontoris neli päeva enne pankrotti minekut. Foto: Kevin Coombs/REUTERS/Scanpix

On ekslik väita, et finantskriis algas täna kümme aastat tagasi, mil pankrotti läks USA suuruselt neljas investeerimispank Lehman Brothers. Tegelikult oli kriis kestnud juba peaaegu aasta - Lehmani pankrot oli lihtsalt suure sahmaka bensiini valamine põlevasse majja.

Vähemalt poolsajandi suurim finantskriis, mis oleks peaaegu saatuslikuks saanud kogu maailma finantssüsteemile, algusdaatumit on keeruline öelda aga 2008. aasta septembriks oli see kestnud juba vähemalt aasta. 2007. aasta juulis pani pillid kokku väärika ajalooga investeerimispanga Bear Stearns kaks kinnisvaralaenudega seotud riskifondi. Sama aasta

9. augustil sulges kolm investeerimisfondi Prantsusmaa suurpank PNB Paribas. The Wall Street Journal kirjutas kuu aega tagasi, et just tollel kuupäeval muutus USA kinnisvarakriis globaalseks finantskriisiks.

Enne Lehmani pankrotti oli USA valitsus juba päästnud poolriiklikud kinnisvaralaenuandjad Fannie Mae ning Freddie Mac ning survestanud Bank of Americat päästma investeerimispanka Merryll Lynch. Kevadel päästeti analoogilise skeemi abil Bear Stearns. Lehmani kokkuvarisemispäev oli aga märgiline, sest sellest päevast muutus reaalseks see, mis varem tundus mõeldamatu - suured, õigemini gigantsed pangad, mille portfellid olid finantskeemistest väärtpaberitest, mille olemusest said aru vaid vähesed spetsialistid, pungil, ei suutnud turul kapitali hankida. Finantsinstitutsioonid ei usaldanud enam üksteist ning üleüldse hirmu tõttu seiskus kogu krediiditurg.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles