Luminori ost on kümnendi suurtehing

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn, EESTI 13SEPT18 Luminor pank. Fotol Erkki Raasuke. Luminor headquarters in Tallinn tl/Foto Tairo Lutter/EESTI MEEDIA FOTO: Tairo Lutter/Eesti Meedia/scanpix
Tallinn, EESTI 13SEPT18 Luminor pank. Fotol Erkki Raasuke. Luminor headquarters in Tallinn tl/Foto Tairo Lutter/EESTI MEEDIA FOTO: Tairo Lutter/Eesti Meedia/scanpix Foto: Tairo Lutter / Postimees
  • Blackstone maksab 60 protsendi Luminori aktsiate eest miljard eurot
  • Nordea peab läbirääkimisi ka ülejäänud 20 protsendi müügiks

Eile teatavaks saadud uudis, mille käigus omandab maailma suurim erakapitalifirma Blackstone enamusosaluse Luminor Grupis on enam kui kümne aasta suurim tehing Balti riikides aga pole välistatud, et isegi kõigi aegade suurim. Tehingu käigus omandab Blackstone ühe miljardi euro eest 60 protsenti Luminorist

«Tegemist on samas suurusjärgus tehinguga, nagu oli Hansapanga ülevõtmine,» ütles Postimehele Blackstone’i nõustanud advokaadibüroo Ellex Raidla partner Sven Papp.

«Tehing on kümnendi suurim universaalpanga enamusosaluse omandamine erakapitalifirma poolt maailmas ning üks suuremaid ühinemis- ja ülevõtmistehinguid Balti riikide ajaloos,» seisab Blacstone’i pressiteates. Financial Timesi andmetel on tegemist on Blackstone’i esimese investeeringuga Balti riikides.

Kuna Nordea soovib ära müüa kõik talle kuuluvad aktsiad, võib tehing tõusta isegi suurimaks kui Hansapanga ülevõtmine Swedbanki poolt 2005. aastal.

Tavaliselt on taoliste tehingutega seotud ka terve rida tegevusi mille eest erakapitalifirmad võtavad eraldi nõustamistasu. Blackstone’ipoolseks nõustajaks saab muuhulgas Swedbanki endine juht Michael Wolf. Wolfi juhtimise ajal oli Swedbanki finantsjuht Luminari praegune juht Erkki Raasuke.

Konkreetselt tehakse tehing Blackstone’i kõige uuemast erakapitalifondist mahuga 18 miljardit dollarit, mis tähendab, et Luminor saab olema märkimisväärse osakaaluga fondi portfellis. Fondi juhitakse Londonist.

Samas tuleb toonitada, et miljardist eurost, mis USA päritoluga, aga nüüdseks globaalseks investeerimismajaks tõusnud Blackstone, Luminori praegustele aktsionäridele makstakse, ei tule Eestisse mitte midagi. Aktsiate eest tasutud raha läheb Soome ja Norrasse. Eestisse aga tulevad Ellex Raidlale ja teistele finantsnõustajatele makstud tasud.

Panga praegustele omanikele, Põhjala pankadele DNB ja Nordeale jääb kummalegi 20 protsenti, aga Nordea peab Blackstone’iga läbirääkimisi oma osaluse täieliku müügi üle.

Nordea soovib oma ärisid lihtsustada ja keskenduda põhiturgudele, milleks on Skandinaaviamaad.

DNB näeb Balti riikides aga võimalusi. «Tahame olla Luminori vähemusomanike hulgas, sest usume, et ettevõte on enda klientide, töötajate ja aktsionäride jaoks väärtuslik. Pangal on tugev digifookus, väga pädevad töötajad ja laiaulatuslik esindatus Balti Riikides,» ütles DNB finantsjuht Kjerstin Braathen pressiteate vahendusel.

Luminori tehing peaks leevendama ka umbusku Balti riikide pangandussektori suhtes, sest viimastel aastatel on Balti riike, eriti Lätit ja Eestit seotud rahapesuskandaalidega.

Luminori juht Erkki Raasuke ütles intervjuus Postimehele, et ta ei oleks mitte kunagi osanud ette arvata, et rahapesuga seotud teemade mõju läbirääkimistele on nii kohutavalt suur.

«Selle protsessi käigus umbes 50 protsenti energiast ja tähelepanust läks teemadele – tunne oma klienti, rahapesu, sanktsioonid,» kurtis Raasuke.

«Kindlasti lisab Blackstone Balti pankade omandistruktuuri mitmekesisust,» ütles Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler pressiteates. «Samaväärselt oluline on omandistruktuuri läbipaistvus ja stabiilsus,» lisas ta.

Luminori pank tekkis eelmise aasta 1. oktoobril pärast seda kui Skandinaavia suurpangad DNB ja Nordea otsustasid Balti riikide üksustest loobuda ja nende baasil luua iseseisva panga, millest sai Luminor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles