Kohtla-Järve riigigümnaasiumi ehitab Nordecon

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigi Kinnisvara ja Nordecon allkirjastasid lepingu Kohtla-Järve riigigümnaasiumi ehituseks.

Nordecon AS ja Riigi Kinnisvara Aktsiaselts allkirjastasid lepingu Kohtla-Järvele tulevase riigigümnaasiumi hoone ehituseks, teatasid ettevõtted pressiteate vahendusel. Uus koolihoone on planeeritud liginullenergiahoonena.

«Riigigümnaasiumide ehitamine on Riigi Kinnisvarale väljakutse, mille võtame alati rõõmuga vastu,» märkis Riigi Kinnisvara juhatuse esimees Kati Kusmin.

Tema sõnul saab Kohtla-Järve tulevane gümnaasium olema sarnaselt teiste riigigümnaasiumidega arhitektuurilahenduselt, ehituslikult ning kasutuselt hästi läbi mõeldud ning arvestav kõigi tulevase koolimaja kasutajatega. «Soovime luua koolimaja, mis on väärtuseks keskkonnale kui kohalikule kogukonnale,» lausus Kusmin.

Nordeconi juhatuse esimehe Gerd Mülleri sõnul on loogiline, et kui riik ehitab, siis peavad uued hooned olema lisaks mugavusele ja funktsionaalsusele ka energiasäästlikud ning eeskujuks teistele.

«Kohtla-Järve riigigümnaasiumi uus maja saab olema liginullenergiahoone. See tähendab, et kool hakkab olema kõikide maja kasutajate jaoks väga hea sisekliimaga ning haldaja jaoks ka väiksemaid energiaarveid,» rääkis Müller.  

2 800 ruutmeetri suurune gümnaasiumihoone ehitatakse endise Kohtla-Järve Pärna Põhikooli hoone asemele aadressil Pärna tänav 47. Koolihoone valmib järgmise aasta suvel ning alustab tegevust 1. septembril 2019. Projekti ehitusmaksumus on 4,347 miljonit eurot, hinnale lisandub käibemaks. 

Riigi Kinnisvara ja haridus- ja teadusministeerium sõlmisid koostööleppe, mille kohaselt juhib gümnaasiumihoone rajamist Riigi Kinnisvara ning viib sealhulgas läbi kõik vajalikud riigihanked.

Eesmärk on tähtaegselt ja optimaalsete kuludega ehitada õppetööks parim koolihoone, mis vastaks kehtestatud nõuetele, oleks õpilassõbralik ja kauakestev. Koolihoone rajamisel pööratakse erilist tähelepanu kaasaegse õpikeskkonna funktsionaalsusele ning energiasäästlikkusele, eesmärgiga ehitada liginullenergia koolihoone.

Projekteeritud koolihoone on 2korruseline ning lisaks tehniliste ruumide jaoks üks korrus maa all. Maja valdav osa fassaadi on kaetud korrapärase aknarütmiga. Fassaadimaterjal jäljendab ümbritsevaid korruselamuid ning on kaetud punakas/oranžikas fassaaditellisega.

Hoone nn „viies fassaad“ ehk katus on planeeritud ehitada murukatusena, kus kasvavad praktiliselt hooldusvabad kukeharjad. Samuti paigaldatakse hoone katusele päikesepaneelid.

Riigi Kinnisvara koostöös haridus- ja teadusministeeriumi, Kohtla-Järve linnavalitsuse ning Eesti Arhitektide Liiduga korraldas Kohtla-Järve riigigümnaasiumi tulevase hoone arhitektuurivõistluse.

Konkursile laekunud neljateistkümne kavandi hulgast tunnistati esikoha vääriliseks arhitektuuribüroo BOA OÜ ideelahendus märgusõnaga „VINKEL“. Ideelahenduse autorid on Margus Soonets, Jürgen Lepper, Anto Savi ja Maiu Hirtentreu.

Kohtla-Järve riigigümnaasium ehitatakse Ida-Virumaale Kohtla-Järvele aadressile Pärna nt 47. Planeeritud alal paikneb praegu pikalt tühjalt seisnud vana Pärna Põhikooli hoone ning silikaattelistest abihoone, mis lammutatakse.

Uus planeeritud koolihoone on suletud netopinnaga 2 793,9 m2, hoone peaprojekteerija on BOA OÜ. Projekti tellija on haridus- ja teadusministeerium, esindab Riigi Kinnisvara Aktsiaselts. Hoone antakse tellijale üle järgmise õppeaasta alguseks.

Kohtla-Järve tulevase riigigümnaasiumi ehitustöid rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi ning riigieelarvelistest vahenditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles