Leedu keskpanga president: Blackstone on väga tugev investor

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vitas Vasiliauskas
Vitas Vasiliauskas Foto: INTS KALNINS/REUTERS

USA erakapitalihiid Blackstone Group, mis ostab miljardi euroga kontrollosaluse üle Baltikumi tegutsevas Luminori pangas, on finantsiliselt väga tugev investor, ütles Leedu keskpanga president.

«Balti pangasektorisse on sisenemas finantsiliselt väga tugev investor, mis suudab ellu rakendada mitmesuguseid arengustrateegiaid,» ütles Leedu Panga juhatuse esimees Vitas Vasiliauskas BNS-ile.

Leedu keskpanga president avaldas lootust, et kui tehing edukalt lõpule viiakse, siis otsib pank kohalikul turul kasvuvõimalusi, suurendades jae- ja äriteenuste segmendis konkurentsi.

Põhjala pangad Nordea ja DNB teatasid neljapäeva hommikul, et müüvad 60-protsendilise osaluse Baltikumis tegutsevas Luminori pangas USA investeerimishiiu Blackstone erakapitalifondidele, tehingu maht on ligikaudu 1 miljard eurot.

Tehingu tulemusena jääb nii Nordeale kui ka DNB-le Luminoris 20-protsendiline osalus ning samuti kohad Luminori nõukogus, teatas Nordea. Samas peab Nordea Blackstone'iga ka eraldi kõnelusi, mille järgi müüks suurpank keskpikas perspektiivis ka järele jääva paki.

Nordea müüdava ligikaudu 36-protsendise aktsiapaki ostuhind on 600 miljonit eurot, mis tähendab Luminorile ligikaudu 1,7 miljardi euro suurust turuväärtust. See vastab enam-vähem täpselt finantskontserni varade raamatupidamislikule väärtustele. Kokku maksab Blackstone soetatava 60-protsendilise paki eest ligikaudu 1 miljard eurot.

Blackstone'i kõrge esindaja Nadim El Gabbani hinnangul on Luminoril tugev positsioon, tõusmaks sõltumatu finantsteenuste osutajana Baltikumi turuliidriks. «Ootame põnevusega koostööd panga juhtkonna, DNB ja Nordeaga, et ühiselt luua tugev vundament edasiseks kasvuks meile atraktiivsel turul,» rääkis ta. Ka Luminor Group AG nõukogu esimees Nils Mengailis ütles, et siht on saada Balti juhtivaks finantsteenuste pakkujaks.

Blackstone on üks maailma suuremaid investeerimisfirmasid, selle valitseda on ligikaudu 440 miljardi dollari väärtuses varasid üle kogu maailma. Ettevõtte investeerimisfondid keskenduvad börsivälistele ettevõtjatele, kinnisvarale, riigivõlakirjadele, börsil noteeritud ettevõtjatele, mitteinvesteerimisjärgu võlakirjadele, reaalvarale ja järelturgudele kogu maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles