Kinnisvaraarendaja: riigi üürimajad kuumutavad Eesti majanduse üle

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja ehitus
Kortermaja ehitus Foto: Arvo Meeks / LEPM

Juba aasta tagasi hoiatasid ehitusettevõtjad, et turg on kuum ja ehitajaid on keeruline leida, kuid riik on otsustanud särisevas õli tulle valada ja asuda ka ise ehitama – suures mahus üürimaju, leiab Scandium Kinnisvara tegevjuht Maido Lüiste.

«Maksumaksja maksab riigi üürimajad kinni kahe-, kui mitte kolmekordselt,» ütleb Lüiste Äripäeva arvamusloos. Esimesena toob ta välja riigi otseinvesteeringu rajatavatesse hoonetesse – osa rahast tuleb ettevõtjalt, osa riigilt.

Teiseks läbi kasvavate ehitushindade, kuna ehitusturul valitseb suur tööjõupuudus, siis palgad rallivad ja töötajaid ostetakse aina ühest firmast teise. «Tulemuseks on jätkuv kinnisvara hinnatõus, mistõttu peavad paljud noored pered edasi lükkama esimese kodu soetamise või võtma suurema kodulaenu kui oleks mõistlik või näiteks vaid aasta tagasi vajalik olnud,» põhjendab Lüiste.

Kinnisvaraarendaja leiab, et riigiametnike aja ja riigi ressursid võiks riik suunata selle asemel valdkondadesse, mida erasektor ei kata ja kus turg puudub või on puudulik, samal ajal kui majade ehitamisega saab erasektor ise ilusti hakkama.

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles