Rahandusminister Tõniste pakub maksurahu (7)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Toomas Tõniste rõõmustab, et Eesti reiting tõusis.
Rahandusminister Toomas Tõniste rõõmustab, et Eesti reiting tõusis. Foto: Tairo Lutter

Kuigi rahandusministeerium langetas eile taas ootusi selle aasta alkoholiaktsiisi laekumisele, ei näe minister Toomas Tõniste (Isamaa) selles suurt probleemi, kuna ülejäänud maksud laekuvad hästi. Ühtlasi pakub ta ettevõtjatele maksurahu.

Riigieelarve järgi pidi tänavu alkoholiaktsiisi laekuma 333 miljonit eurot. Kevadel kärpis rahandusministeerium ootust 46 miljoni euro võrra, 287 miljonile ja suvel veel kord – 259 miljonile eurole. Miks laekub eelarvesse nii vähe alkoholiaktsiisi?

Iseenesest ei laeku aktsiisi vähe. Seda laekub sama palju kui eelmistel aastatel. Vahepeal on meie ootused laekumisele lihtsalt kasvanud. Praegu on olukord selline, et osa inimesi maksab aktsiisi, ja see aitab meid rohkem. Samas on meil teine osa inimesi, kes leidsid, et alkohol on neile liiga kallis. Nemad lähevad Lätti ostma. Lõpptulemus on see, et makse laekub umbes sama palju kui neli aastat tagasi. Riigil on saamata jäänud ainult soovitud lisatulu. Kui suudame ka alkoholi tarbimise hoida samal tasemel, on see mõistlik poliitika.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles