Bloomberg: soomlasel on suurimad šansid Euroopa esipankuri kohale, Hanssonil kõige väiksemad (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga presidendi Ardo Hanssoni sõnul võib teise sama vabatahtlikuks muutmisega kaasneda majanduse ülekuumenemine ja kinnisvarahindade liiga kiire tõus.
Eesti Panga presidendi Ardo Hanssoni sõnul võib teise sama vabatahtlikuks muutmisega kaasneda majanduse ülekuumenemine ja kinnisvarahindade liiga kiire tõus. Foto: Tairo Lutter

Bloombergi värske küsitluse kohaselt võib euroala põhja ja lõuna riikide köieveos Mario Draghi mantlipärijaks Euroopa Keskpangas saada kõige tõenäolisemalt Soome endine keskpanga president Erkki Liikanen. Eestlase šansid on aga järsult langenud.

Senise esifavoriidi, Prantsuse keskpanga juhi Francois Villeroy de Galhau on välja vahetanud Soome endine keskpankur Erkki Liikanen, kes sai majandusanalüütikute seas läbi viidud küsitluses kõrgeimad 35 punkti, vahendab Bloomberg.

Liikaneni kasuks räägib asjaolu, et ta on sobilikuim kompromisskandidaat, kes võiks järgmise aasta novembrist senise Euroopa esipankuri Mario Draghi koha üle võtta. Maratoni jooksval ja murdmaa suusatamist armastaval soomlasel usutakse olevat piisavalt võhma, et liikmesriikide konfliktsete huvide vahel laveerida.

Uuelt Euroopa Keskpanga presidendilt oodatakse, et ta oleks tasakaalustavaks jõuks selliste liikmesriikide vahel nagu Saksamaa, kes tahab lõpetada kriisimeetmed, ja Itaalia, kes usub, et ilma EL-i toeta kukuks nende majandus kokku.

«Arvestades vastuolusid euroala põhja ja lõuna liikmesriikide nägemuste vahel, võib Liikanenist saada väga hea kandidaat sellele kohale,» põhjendas Mandatum Life’i investeeringulahenduste juht Lauri Vaittinen. «Ta ei ole öelnud ka midagi äärmuslikku Euroopa Keskpanga ebatraditsiooniliste rahapoliitika meetmete kohta,» lisas ta.

Liikanen on varasemalt sel aastal öelnud ka, et ta on valmis «oma kohustust kandma», kui teda peaks palutama sellele kohale asuda.

Tema šansid on suurenenud pärast seda, kui Saksamaa ütles, et eelistaks selle kohal näha mõnda vanemat keskpankurit, selle asemel, et  oma keskpanga presidendi Jens Weidmanni kandidatuuri toetada.

Liikaneni kandidatuuri ei käida sellele kohale välja esimest korda, ka 2011. aastal käis tema nimi läbi, kui Saksamaa keskpankur Axel Weber loobus kandideerimast.

Kui Liikanenist peaks saama Draghi mantlipärija, on ta tööle asumise hetkel 69-aastane. Sellega oleks ta ametisse asudes vanem kui kõik kolm tema eelkäijat. Liikanen oli Soome keskpankur 2004. aastast selle aasta juuli lõpuni, kui tema ametisoleku aeg sai läbi.

Kuigi ka Eesti Panga ametist lahkuva presidendi Ardo Hanssoni nimi on vahelduva eduga käinud favoriitide nimistust läbi – saanud Bloombergi küsitluses kõige rohkem 12 punkti –, on värskeima küsitluse andmetel tal tänaseks favoriitidest kõige nõrgemad šansid.

INFOKAST: Favoriitide järjestus augustikuu seisuga

  • 35 punkti – Erkki Liikanen (Soome)
  • 33 punkti – Francois Villeroy de Galhau (Prantsusmaa)
  • 32 punkti – Philip Lane (Iirimaa)
  • 22 punkti – Jens Weidmann (Saksamaa)
  • 21 punkti – Olli Rehn (Soome)
  • 20 punkti – Benoit Coeure (Prantsusmaa)
  • 17 punkti – Klaas Knot (Holland)
  • 8 punkti – Klaus Regling (Saksamaa)
  • 6 punkti – Christine Lagarde (IMF, Prantsusmaa)
  • 1 punkti – Ardo Hansson (Eesti)

Allikas: Bloomberg

Liikanen on tuntud oma tohutu töövõime poolest. «Tal on vajab väga vähe und ja suudab väga palju tööd teha,» kirjeldas endine europarlamendi saadik Lasse Lehtinen, kes on Liikaneni 50 aastat tundnud. Tema sõnul on Soome endine keskpankur väga terava taibuga, kuid kohati liialt kannatamatu.

«Kui ta Soome keskpangas tööd alustas, ei mõistanud ta, miks inimesed juba pealelõunal koju läksid. Nad ütlesid, et ellepärast, et tööpäev sai läbi, kuid tal oli väga raske seda mõista,» meenutas Lehtinen.

Liikanen on aktiivne ka sotsiaalmeedias, jagades seal nii raamatuarvustusi, kommentaare päevapoliitika teemadel ning anekdoote. Näiteks hiljutises Facebooki postituses rääkis ta, kuidas Prantsuse turistid arvasid, et ta on kohalik giid, kui ta aitas neil keskpanga hoones tee leida.

Tihti postitab ta ka pilte kalal käimisest ning kalasuitsetamisest oma Helsingist 254 kilomeetri kaugusel Anttolas asuvas suvilas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles