Josing: hea, et meid ei tabanud Läti ja Islandi saatus

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konjuktuuriinstituudi direktor Marje Josing.
Konjuktuuriinstituudi direktor Marje Josing. Foto: Mati Hiis / SL Õhtuleht.

Eesti konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu arvates oli 2008. aastal positiivne see, et Eestit ei tabanud Islandi ja Läti saatus, vahendasid

ERR Uudised

.

«Eesti jaoks positiivne on maailmaturul toimunud kütuse ja teiste toorainehindade langus, positiivne on ka inflatsioonitempo aeglustumine aasta lõpukuudel,» ütles Josing. «Hea on see, et suudeti vastu võtta kriisisajaks nii vajalik panidlikum töölepingu seadus.»

2008. aasta negatiivse poole pealt tõi Josing välja ülemaailmse finantskriisi

«See mõjutab kogu reaalmajandust ja raskendab oluliselt Eesti majanduse väljatulekut kinnisvarabuumi järgsest langusest,» kommenteeris ta. «Negatiivne oli kindlasti ka tavainimeste investeeringute haihtumine (pensioni)fondidest ja aasta teisel poolel alanud koondamiste laine, negatiivse mulje jättis valitsuse ja riigikogu suutmatus eelarves piisavalt arvestada reaalmajanduses toimuvate protsessidega.»

Josingu meelest tuleb 2009. aasta raske nii ettevõtjatele kui meile kõigile - ettevõtted kannatavad nii siseturu kui ka Eestile oluliste ekspordiriikide väikese nõudluse tõttu, kuid hea on see, et makrotasemel Eesti konkurentsivõime läbi selle majanduskriisi kindlasti paraneb, sest ettevõtjad ja kogu avalik sektor on sunnitud enam mõtlema tootmise ja teeninduse ümberkorraldamisele ja tootmise efektiivsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles