Uuring: optimistid leiavad töökoha kergemini ja neid edutatakse kiiremini

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Optimistid leiavad kergemini töökoha.
Optimistid leiavad kergemini töökoha. Foto: SCANPIX

Uuringu tulemused näitavad, et optimistlikud MBA lõpetajad leidsid töö kergemini kui nende vähem optimistlikumad sõbrad, kuigi nende oskused olid samaväärsed.  Kaks aastat pärast tööle asumist oli neid edutatud rohkem, NBERi uuringust.

Optimistid pidid otsinguteks tegema vähem jõupingutusi ning neile tehti pakkumisi kiiremini, samuti tuvastas uuring, et optimistid olid karismaatilisemad.

Põhjuse ja tagajärje seos on komplitseeritum, kirjutab Pärnu Konverentside ajaveeb NBERi uuringule tuginedes.  Näiteks arvasid optimistid, et nende esimene palk on kõrgem kui keskmine hinnang. Tegelikkuses oli nende palk sama. Tundub, et optimistide eelis pole mitte nende paremad oskused ning sellest tulenev optimism (näiteks optimistide tulemused õigusteaduses on keskmisest kehvemad ehk advokaadid on pessimistid), vaid nende maailmavaade.

Lisaks uuriti, kas põhjuseks võib olla karisma. Selgus, et optimistlikud inimesed tunduvad tõesti karismaatilisemad, kuid see selgitas ainult kolmandikku nende suuremast edust tööjõuturul.

Ülejäänud kahe kolmandiku osas puudub selgus, kuid uurijad arvavad, et optimistlikud inimesed saavad paremini hakkama probleemidega ja leiavad rasketes olukordades kiiremini lahendusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles