Leedu president jõustas Snorase riigistamist võimaldavad seadused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaite.
Leedu president Dalia Grybauskaite. Foto: SCANPIX

Leedu president Dalia Grybauskaitė jõustas reedel seaduseparandused, mis võimaldavad riigi suuruselt viienda panga Snorase natsionaliseerida, teatas riigipea pressitalitus.

Parlament kiitis seitse seaduseparandust kiirkorras heaks neljapäeva õhtul 77 poolt- ja ühe vastuhäälega.

Pressiteates osutatakse, et allkirjastatud muudatused hoiuste kindlustamise seadusesse ja kohustustesse investorite ees, pangandusseadusesse ja teistesse seadustesse võimaldavad kiiresti probleemse panga reorganiseerida uueks riiklikuks pangaks, et see saaks tööd jätkata ning inimesed saaksid võimalikult kiiresti hakata kasutama panga teenuseid ja oma raha käsutada.

Samuti näevad muudatused ette, et kohus peab langetama otsuse selle kohta, kui palju peab riik maksma riigistatud varade eest, kui on, mille eest maksta.

Rahandusminister Ingrida Šimonytė rääkis neljapäeval, et kiirmenetlusega on võimalik raskustes pank ühe kuu jooksul kaheks jagada ja riik pääseb suurest tagatiskohustusest.

Vastasel juhul tekib riigil kohustus välja maksta panga klientide hoiused ja see võib eelarvest maksma minna kuni neli miljardit litti (1,15 miljardit eurot), mida tuleb tagasi taotleda pankrotimenetluse kaudu, selgitas minister.

Kui riigistatud panga varad ei kata hoiuseid, siis tuleb vahe riigil kinni maksta, kuid see summa on igal juhul väiksem, kui mainitud neli miljardit litti, täpsustas Šimonytė.

Valitsus otsustas kolmapäeval vastavalt Leedu Panga nõukogu ettepanekule Snorase panga aktsiad üle võtta. Keskpanga president Vitas Vasiliauskas selgitas, et Snorase reservvarad vähenesid kolmapäeval märgatavalt ja see sundis tegema panga kohta kiire otsuse.

Snorase reservvarad vähenesid teisipäeval 250 miljonilt litilt 111 miljonile ja kolmapäeval 44 miljonile litile.

Leedu Panga nõukogu kõrvaldas Snorase panga juhatuse ametist ja nimetanud pangale ajutise halduri. Panga tegevus on järgmise esmaspäevani peatatud. Leedu Panga nõukogu otsustas ka rakendada ajutisi meetmeid, et tagada Snorase varade kaitse.

Vene ärimehele Vladimir Antonovile kuulub Snorase aktsiatest 68,1 protsenti ja leedulasele Raimondas Baranauskasele 25,31 protsenti aktsiatest. Aktsionäride vara on arestitud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles