Ökonomist: eurokatastroof võib olla mõne päeva kaugusel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailm kardab üha enam euro pärast.
Maailm kardab üha enam euro pärast. Foto: SCANPIX

Euroopal on mõned päevad või paremal juhul mõned nädalad, et vältida mõne euroala riigi pankrotistumist, tõdes Citigroupi peaökonomist Willem Buiter.

«Aeg libiseb käest,» rääkis Buiter intervjuus Bloombergi telekanalile. «Meil on aega mõned kuud, see võib olla aga ka nädalate või päevade küsimus, enne, kui mõni euroala riik, nagu näiteks Hispaania või Itaalia, maksejõuetuks muutub. See oleks finantskatastroof ja lammutaks nii Euroopa kui Põhja-Ameerika pangandussüsteemi. Seepärast on vaja kohe tegutseda.»

Euroopa liidrite aeglane reageerimine ja Euroopa Keskpanga soovimatus rohkem riikide võlakirju kokku osta tähendab tema sõnul seda, et kriis võib laieneda ka euroala tuumikriikidesse, näiteks Soome ja Austriasse.

Itaalia 10-aastaste võlakirjade intress on küündinud juba 7 protsendini, ohumärk, mis pani Kreeka, Iirimaa ja Portugali sirutama käe abipakettide järele.

Euroopa Keskpank (EKP) ostis täna harukordselt suures koguses Itaalia võlakirju. Buiteri sõnul peab aga EKP riigilaenude ostmist kohatuks. «See on nagu kirikus ropendamine, seda lihtsalt ei tehta,» rääkis ta.

Kuniks aga Euroopa Finantsstabiilsusfond (EFSF) ei ole kosunud, on EKP ainuke, kes euroala aidata saab. «Nad võivad küll nina kinni hoida, kui nad seda teevad, aga kui nad seda ei tee, tähendab see euroala lõppu.»

«Nad on nagu keskpank, kes tahab minna võitlusesse kinniseotud kätega. Kui nad kasvõi ainult ühe käe vabaks laseksid, siis sellest piisaks,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles