Konkurentsiamet trahvis Eesti Posti

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Posti juhtkond: nõukogu esimees Meelis Atonen, juhatuse liikmed Ahti Kallaste ja Aavo Kärmas.
Eesti Posti juhtkond: nõukogu esimees Meelis Atonen, juhatuse liikmed Ahti Kallaste ja Aavo Kärmas. Foto: Mihkel Maripuu

Konkurentsiamet teatas, et trahvis Eesti Posti 36 000 euroga selle eest, et pakkus Soome Itellale ebasoodsaid tingimusi.

Konkurentsiamet määras eile Eesti Postile konkurentsiseaduse rikkumiste eest trahvi 36 000 eurot. Turgu valitsev Eesti Post diskrimineeris kahes erinevas episoodis ASi Itella Information pakkudes viimasele teenuseid ebasoodsatel tingimustel.

Rikkumised toimusid 2010. aasta septembris.

AS Itella Information aitab oma klientidel korraldada postisaadetiste väljasaatmist, näiteks kirju välja trükkides, ümbrikusse pannes ja sorteerides. Samalaadset teenust osutab ka Eesti Posti tütarettevõtja AS Eesti Elektronpost. Kumbki kahest viimatinimetatud ettevõtjast kirju ise laiali ei kanna ja peavad seda teenust ostma mõnelt postiettevõtjalt. Eesti Post on ülekaalukalt suurim postiettevõtja Eestis, kes omab ainukesena üleriigilist postivõrku. AS Itella Information peab seega suuremate tellimuste puhul üldjuhul kasutama ASi Eesti Post teenuseid.

2010. aasta septembris korraldasid rahandusministeerium nn eurokalkulaatorite riigihanke ning Eesti Energia infosüsteemi vahetusest teavitamise riigihanke. Eesti Post pakkus neil hangetel ASi Eesti Elektronpost ettevalmistatud saadetiste laialiveoks märkimisväärselt soodsamaid tingimusi kui ASile Itella Information. Selle tulemusena ei olnud AS Itella Information neil hangetel enam konkurentsivõimeline.

Konkurentsiameti pressiesindaja Maarja Uulits märkis, et nende hinnangul rikkus AS Eesti Post tõsiselt konkurentsiseadust, mistõttu määrati ettevõtjale rahatrahv 36 000 eurot.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles