Snorase bilansis 300 miljoni euro suurune auk

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murelik inimene eile Snorase pangas.
Murelik inimene eile Snorase pangas. Foto: 15min.lt

Leedu pangandusjärelvalve teatas, et Snorase bilansis valitseb peaaegu 300 miljoni euro suurune auk, pärast mida võttis üle valitsus üle Leedu suuruselt neljanda (mõnedel andmetel viienda) panga.

Leedu keskpanga juht Vitas Vasilauskas ütles eile, et puudu võib olla üle miljardi liti (289 miljoni euro), kirjutab Bloomberg.

Kuna Leedul on üle 19,4 miljardi liti (5,6 miljardit eurot) välisvaluutareserve, ei tohiks Snorase ülevõtmine Leedu valitsusele raskusi valmistada, ütles uudisteagentuurile DnB Bankas analüütik Jekaterina Rojaka.

«Tegemist ei ole pangandussüsteemi süstemaatilise probleemiga,» selgitas Rojaka, «aga olukord nõuab kiiret ja otsustavat tegutsemist selleks, et hoida ära paanika ja valitsuse võlakirjade hindade languse.

Leedu 10-aastase tähtajaga dollarivõlakirjade hind eile langes ning tulusus kerkis nelja baaspunkti võrra 6,26 protsendini, mis on kõrgeim alates 14. oktoobrist.

Ka Leedu rahandusminister Ingrida Simonyte kinnitas, et panga ülevõtmine ei põhjusta majandusele olulist efekti, sest tegemist on ühe panga probleemiga ja selle lahendamine on võimalik minimaalsete kuludega maksumaksjatele.

Peaminister Andrius Kubilius ütles, et ei kavatse abipalumiseks Rahvusvahelise Valuutafondi ega teiste rahvusvaheliste laenuandjate poole pöördud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles