Leedu valitsus võttis üle Snorase aktsiad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Leedu valitsus otsustas kolmapäeval vastavalt Leedu Panga nõukogu ettepanekule, et Leedu Snorase panga aktsiad võetakse üle, ütles rahandusminister Ingrida Simonyte.

Leedu Panga nõukogu oli enne seda kõrvaldanud Snorase panga juhatuse ametist ja nimetanud pangale ajutise halduri. Panga tegevus on järgmise esmaspäevani peatatud.

Leedu Panga nõukogu otsustas ka rakendada ajutisi meetmeid, et tagada Snorase varade kaitse.

«See otsus langetati panga huvide ja klientide kaitseks ning Leedu pangasüsteemi usaldusväärsuse tagamiseks,» märkis keskpank.

Leedu keskpank kinnitas, et tema meetmed on vastavuses Leedu pangaseadusega, kui oli hinnanud Snorase panga rahalist seisu, tegevust viimastel aastatel ja viimase auditi tulemusi. Arvestati ka viimaste päevade sündmusi. Keskpanga analüüs näitas, et Snorase varad on ebapiisavad.

Leedu pangaliidu andmetel on Snorase pank varade poolest suuruselt neljas pank Leedus.

Septembri lõpus olid selle varad 8,141 miljardit litti. Tänavu on need kasvanud 6,3 protsenti. Need moodustasid Leedu pankade varadest 9,9 protsenti. Snorase laenuportfell oli 3,567 miljardit litti ja hoiuseportfell 6,055 miljardit litti.

Vene ärimehele Vladimir Antonov kuulub Snorase aktsiatest 68,1 protsenti ja Raimondas Baranauskasele 25,31 protsenti aktsiatest.

Novembri alguse seisuga oli Snorasel panga enda andmeil Leedus ja välismaal kokku 258 esindust, sealhulgas 12 filiaali, neist 10 Leedus, üks Lätis ja üks Eestis. Snorasele kuulub ka Läti pank Latvijas Krājbanka ja investeerimispank Finasta.

Snorasele kuulub 339 sularahaautomaati Leedus ning pank teenindab enam kui 1,181 miljonit klienti.

Alles esmaspäeval teatas Snoras tegevuse laiendamisest Eestis. Pank lubas hakata Eestis pakkuma eraisikutele eluasemelaene.

Leedu pankadest läks viimati pankrotti Litimpex, mille pankrotimenetlust alustati 1999. aastal. 1996. aastal võttis riik üle Lietuvos Akcinis Inovacinis Bankase.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles