Ameeriklased on hakanud taas tarbima

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma suurim internetikaubamaja Amazon.com kaubasaadetise karp
Maailma suurim internetikaubamaja Amazon.com kaubasaadetise karp Foto: SCANPIX

Ameeriklased on hakanud rohkem kulutama nii internetipoodides kui ka elektroonikakauplustes, mistõttu on jaemüük kasvanud juba teist järjestikust kuud.

Oktoobris kasvas jaemüük 0,5 ning septembris 1,1 protsenti, mis näitab head starti neljanda kvartali majanduskasvuks, sest sisetarbimine annab sellest üle poole. Juhul kui novembris ja detsembris suudetakse tarbimise taset hoida, võib see tähendada  kiiremat majanduskasvu kui kolmanda kvartali 2,5 protsenti, kirjutab investeerimisportaal MarketWatch.

Analüütikud toonitavad ka, et inimesed on ostmisteks vähendanud oma hoiuseid. Kuna ettevõtted pole hakanud uusi töötajaid palkama ega palku tõstma, pole tarbimise kasv ilmselt siiski jätkusuutlik.  

«Tarbijad, kes moodustavad majandusest 71 protsenti, jätkavad kulutamist,» ütles investeerimisfirma BMO vanemökonomist Jennifer Lee. «See on suurepärane uudis majanduskasvu jaoks, aga kust nad võtavad kulutusteks minevat raha, teeb veidi murelikuks,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles