Tarkvarapiraadid jahivad arvutimänge ja muusikat

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks praeguseid populaarsemaid mänge «Modern Warfare 3» on ka tarkvarapiraatide lemmik.
Üks praeguseid populaarsemaid mänge «Modern Warfare 3» on ka tarkvarapiraatide lemmik. Foto: Internet

Konsooli- ja arvutimängude illegaalne levitamine ja allalaadimine internetis on kasvanud ligi 20 protsenti. Samal ajal soodustab Google muusikapiraatlust oma Androidi platvormil.

Kuigi digitaalse muusika müük maailmas kasvab ja mobiilseadmetele on saadaval hulk odava hinnaga mänge, on piraatlus endiselt suur probleem nii mängu- kui ka muusikatööstuse jaoks.

Uuringufirma Envisional väitel on möödunud aasta viit populaarseimat mängu ebaseaduslikult alla laaditud ligi miljon korda, vahendab BBC. Mängude arendajate sõnul on see murettekitav, kuna terve põlvkond noori suhtub arvutimängudesse kui millessegi tasuta saadavasse.

Karistusi ei karda

Illegaalselt mänge hankivad mängurid, kellega BBC-l kohtuda õnnestus, töösturite muret ei jaganud. Nii mõnigi neist laadib mängu tasuta alla eesmärgiga seda n-ö testida. Nii näiteks laadib mängur nimega Sam aastas alla umbes sada mängu, millest 50 hiljem ka ametlikult ostab. «Ma ostan mängud, mis mulle meeldivad. Ostetute hulgas on ka nii mõnigi selline, mida ma ilmselt poleks soetanud, kui eelnevalt piraatversiooni poleks proovinud,» kinnitas Sam.

Samas näib Sami arusaam piraatlusest olevat pisut üleolev, sest näiteks karistusi ta ei karda. «Ma pole kunagi trahvi saanud. Olen mänge alla laadinud 14. eluaastast alates, praegu olen 23,» ütles ta BBC-le.

Mängutööstuse esindajad on aga veendunud, et igasugune piraatlus on vargus – ka siis, kui mäng pärast allalaadimist kustutatakse. Nende sõnul tuleb ettevõtetel pakkuda soodsa hinnaga tooteid, mis ahvatleks vähem piraatlusega tegelema.

Ühendkuningriikide mängutootjaid ühendava UKIE (Association for UK Interaktive Etertainment) juhi Andy Payne’i sõnul pakuvad ettevõtted juba praegu soodsa hinnaga mänge. Näidetena toob ta sellised väga edukad tooted nagu «FIFA», «Modern Warfare» ja «Black Ops».

Mängurid peavad aga soodsa hinnaga tooteid oodates mõistma, et nende lemmikmängude tegemine pole sugugi odav. Andy Payne’i sõnul töötas «Modern Warfare 3» kallal kahe aasta vältel 250 inimest. «See kõik maksab raha,» ütles Payne BBC-le.

Arvutimängude piraatlusest levinumgi on aga muusikapiraatlus, mida kummalisel kombel näib soodustavat ka tarkvarahiid Google. Nutitelefonide platvormi Android arendaja keeldus oma kauplusest kõrvaldama rakendust, mis Ühendriikide autoriõigusorganisatsiooni kinnitusel võimaldab muusikapiraatlust, kirjutab PCMag.com.

Tasuta programm nimega MP3 Music Download Pro on saavutanud suure populaarsuse ja troonib enim allalaaditud programmide tipus. Juba augus­tis saatis RIAA (Recording Industry Association of America) Google’ile palve rakendus eemaldada, kuna see võimaldab autoriõiguste kaitstud teoseid ebaseaduslikult nutitelefonidesse alla laadida. RIAA esindaja sõnul võib kõnealust rakendust võrrelda näiteks Kazaa ja LimeWire’ga, mille abil sai piraatmuusikat alla laadida.

«Saatsime juba augustis Google’ile vastavasisulise kirja, kuid ettevõte keeldus programmi eemaldamast,» ütles RIAA esindaja. Organisatsiooni väitel jälgivad nad murega Google’i tegevust, mis nende hinnangul ei ole küllaldane niisuguste probleemide edasiseks vältimiseks ja juba tekkinute lahendamiseks.

Samal ajal levivad kuuldused, et juba homme esitleb Google uut muusikateenust, mis asub konkureerima Apple’i iTunes Store’iga. Kuuldavasti on Google sõlminud sel eesmärgil lepingu nelja suurema plaadifirmaga.

Seejuures ongi kummastav, miks Google keeldub maha võtmast rakendust, mis õõnestaks nende enda uue teenuse kasutamist. Arvutiuudiste veebiajakiri PCMag.com püüdis neljalt plaadifirmalt kõnealuse rakenduse kohta kommentaari küsida, kuid vastust ei saanudki. Ka Google ise ei pidanud vajalikuks kommenteerida selle ega teistegi analoogsete rakenduste saadavust ettevõtte tarkvarapoes. Kuigi praegu on võimalik rakenduse kaudu alla laadida piraatmuusikat, siis üks põhjusi, miks Google selle kõrvaldamisest keeldus, võib olla tõik, et rakendust saab kasutada muusika hankimiseks ka täiesti legaalselt.

Lubas aktiivsemalt jälgida

Tegemist on samasuguse retoorikaga, mida saaks kasutada ka näiteks LimeWire, et kaitsta end piraatlussüüdistuste eest. Nimelt on internetiavarustes väga suur hulk teoseid, mis ongi täiesti vabalt allalaaditavad ja mille eest huviline sentigi maksma ei pea.

Septembris teatas Google, et asub aktiivsemalt jälgima oma tarkvarakauplustes toimuvat. RIAA jaoks aga jääbki arusaamatuks, miks ettevõte keeldub maha võtmast rakendust, mille sarnaseid ta varem on kõrvaldanud. Veelgi kummalisem on asjaolu, et juba paar päeva pärast rakenduse eemaldamist kauplusest ilmub sinna sama arendaja sisuliselt sama rakendus uuesti.

«Google võiks ja peaks juba enne programmide avaldamist neid lähemalt uurima ja keelduma selliste rakenduste avaldamisest, mis võimaldavad näiteks muusikapiraatlust,» ütles RIAA esindaja.

RIAA juhib tähelepanu, et autoriõigustega kaitstud materjalide ebaseaduslikku allalaadimist võimaldavad programmid on Androidi platvormil väga populaarsed ja seetõttu võimaldab Google piraatlusel vohada. Näiteks kõnealust MP3 Music Download Pro rakendust on alla laaditud üle kümne miljoni korra. Samas keeldus RIAA vastamast PCMag.com-i küsimusele, kas organisatsioon kavatseb probleemi lahendamiseks kohtusse pöörduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles