Maanteeamet loodab koondades teetööde jaoks 23 miljonit säästa

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teetööd.
Teetööd. Foto: Margus Ansu

Alates uuest aastast väheneb maanteeameti alluvuses olevate teedevalitsuste arv kuuelt neljale ja ümberkorralduste käigus kaotatud töökohtade arvelt loodetakse saada teehooldusele juurde 23 miljonit krooni.

Alates 1. jaanuarist väheneb maanteeameti hallatavate regionaalsete allasutuste arv kuuelt neljale, kusjuures endised teedevalitsused nimetatakse ümber teedekeskusteks, teatas maanteeamet.

Ümberkorraldamise käigus väheneb maanteeameti organisatsiooni töökohtade arv 322lt 210le. Selle tulemusena vabaneb maanteehoiu tarbeks ligi 23 miljonit krooni aastas.

Spetsialistid tööta ei jää

Maanteeameti pressiesindaja Allan Kasesalu ütles Postimees.ee'le, et kohtade arv väheneb küll 112 võrra, kuid tegelikult lähevad vastavad töötajad üle teehooldusega tegelevatesse äriühingutesse. Reaalselt saab koondamisteate umbes 12 inimest.

Ta rõhutas, et koondamine ei puuduta teetööde spetsialiste, vaid tööta jäävad tugiteenuste osutajad, näiteks koristajad. Ka on uutel teehoolduseks moodustatud ettevõtted kohustatud tööd pakkuma teedevalitsusest koondatud inimestele.

«23 miljonit, mis vabaneb teedehoiu jaoks, ei ole seotud nende inimestega, vaid teedevalitsuste koosseisus tegutsenud teehoolduse osakondade üleminekuga äriühingute koosseisu,» täpsustas Kasesalu.

«Ümberkorraldamise tulemusena saab maanteeamet paremini keskenduda teehoiu kavandamisele ja avalikule teenusele,» ütles ameti peadirektori asetäitja Koit Tsefels.

Tema sõnul hakkavad teedekeskused tegelema mitmete ülesannetega, mida varem teostati peamajas - maanteeametis. Nende hulka kuuluvad näiteks ehitusobjektide valik, riigihangete läbiviimine ja suurte ehitusobjektide tellimine.

Teedekeskused

Alates uuest aastast hakkab Jõgeva, Põlva, Tartu, Võru ja Valga maakonna teid hooldama Lõuna teedekeskus, mis moodustatakse senise Kagu ja Tartu teedevalitsuse baasil.

Saarte teedevalitsus liidetakse Pärnu teedevalitsusega ning uue asutuse nimeks saab Lääne Teedekeskus. Selle tegevuspiirkond on Hiiu, Lääne, Pärnu, Saare ja Viljandi maakond.

Viru teedevalitsus nimetatakse ümber Ida Teedekeskuseks, tema tegevuspiirkond on Ida-Viru ja Lääne-Viru maakond.

Teedevalitsuste ümberkorraldamise esimene etapp toimus aastatel 2002-2004, kui 15 teedevalitsuse asemel loodi kuus maanteeameti hallatavat riigiasutust - Harju, Kagu, Pärnu, Saarte, Tartu ja Viru teedevalitsus.

Iga teedevalitsuse tegevuspiirkonnaks kujunes kaks kuni kolm maakonda, kusjuures nimetatud asutused jätkasid teehoolde tööde tegemist nn vana moodi vaid regiooni keskustes. Ülejäänud üheksas maakonnas anti hooldetööde tegemine riigimaanteedel üle erakätesse.

Kuna teehoolduse üleandmine erasektorile õigustas end, siis otsustas valitsus mullu septembris anda teehooldetööd ka ülejäänud viies maakonnas eraettevõtjaile. Selleks asutati tänavu riigile kuuluvad äriühingud AS Tartumaa Teed ja AS Pärnumaa Teed (alustasid tööd 1. juunil), AS Virumaa Teed (alustas tööd 1. oktoobril) ning AS Saaremaa Teed ja AS Võrumaa Teed (alustasid tööd 1. novembril).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles