Euroopa Komisjoni otsus lubab toitudes ja jookides kasutusele võtta uue magusaine stevia.
Stevia – uus magusaine
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See on looduslikku päritolu kalorivaba magusaine, mida saadakse stevia taime lehtedest. Stevia taime kutsutakse ka Paraguai suhkruleheks ning see on Paraguai päritolu krüsanteemide perekonda kuuluv taim. Steviast valmistatud magusained stevia glükosiidid on 200 korda magusamad kui valge suhkur, aga ei anna kaloreid, mistõttu ei lisa nende kasutamine kaloreid ka toitudele ega jookidele.
Stevia läbis eelmisel aastal Euroopa toiduohutusametis ka ohutushindamise, mille käigus uuriti ka seda, kas aine võib tekitada allergiaid, suurendada vähiriski või tekitada muid soovimatuid kõrvalmõjusid organismile.
Uue magusaine väljatöötamisse on oma panuse andnud ka joogitootja Coca-Cola.