Ansip: euroliit peab tugevdama siseturgu

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip riigikogus.
Peaminister Andrus Ansip riigikogus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Peaminister Andrus Ansip ütles teisipäeval riigikogus Eesti Euroopa Liidu poliitikat tutvustades, et tuleb tugevdada siseturgu sel teel, et turuvabadust käsitlevad õigusaktid jõustuks otse ilma liikmesriikide sekkumiseta.

«Saatsin enne oktoobri ülemkogu kolleegidele kirja, kus visandasin siseturu tugevdamise võimalusi. Asjakohased sammud võiksid näiteks hõlmata siseturu reguleerimiseks senisest enam otsekohaldatavate õigusaktide kasutamist,» ütles Ansip.

«See samm vähendaks Euroopa õiguslikku killustatust – olukorda, kus turuvabadust tagavad õigusaktid võetakse liikmesriikide poolt üle erinevas mahus, viisil ja ajal. See on endiselt peamine takistus ühtse turu tõrgeteta toimimisel,» jätkas Ansip.

Peaminister märkis, et euroliit ei tegele vaid tulekahju kustutamisega.

«500 miljonit tarbijat ühendav ühtne turg suudaks vabamalt tegutsedes tekitada suuremat majanduskasvu, luua rohkem töökohti ning parandada seeläbi ka riikide eelarvetulu,» ütles Ansip.

Ansip kinnitas, et tuleb suurendada Euroopa Komisjoni rolli nelja vabaduse - inimeste, kaupade, kapitali ja teenuste vaba liikumise järelevalvel ja rakendamisel.

Ansip ütles, et tervishoiuteenused tuleb avada vabale konkurentsile, samuti luua digitaalne ühisturg.

«Ma loodan, et juba käesoleva riigikogu koosseisu ametiaja lõpuks jõustub uus e-allkirja direktiiv, mis muudab ülepiirilise digitaalse isikutuvastamise reaalsuseks,» ütles peaminister.

Ansip avaldas lootust, et võlakriisi lahendamine muudab oluliselt euroliitu.

«Me ei tea, millal võlakriis lõpeb. See ei saa juhtuda üleöö. Samuti ei tea me, kas ja kui suures mahus peab euroala veel võtma vastu abinõusid hättasattunud riikide abistamiseks,» ütles peaminister.

«Kuid ma võin teile julgelt kinnitada, et kui tegutseme targalt, on euroala ja Euroopa Liit tugevamad ning tegutsevad kriisi lõppedes vähem mugavusklubi ja veelgi rohkem tegudeklubina,» märkis Ansip.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles