Lisaainete kasutamine toidus muutub peagi praegusest veelgi turvalisemaks ja arusaadavamaks tänu kahele õigusaktile, mille Euroopa Komisjon täna heaks kiitis. Kasutusele võetakse kaks uut loetelu, milles on toodud toidu lisaained ja toidu koostisosades kasutatavad lisaained.
Uus loetelu peaks E-ainete kasutamise muutma senisest arusaadavamaks
Lisaainete loetelu rakendamine algab 2013. aasta juunist. Määrus koostisosades sisalduvate lisaainete nagu ensüümid, lõhna- ja maitseained ning toitained kohta jõustub aga kakskümmend päeva pärast avaldamist Euroopa Liidu Teatajas. Loetelud võimaldavad tarbijatel ning toiduainetööstuses tegutsevatel ettevõtetel ja kontrollasutustel kergesti kindlaks teha, milliseid toidu lisaaineid millistes toiduainetes on lubatud kasutada.
«Täna astume Euroopa Liidus uude ajajärku toiduainete turvalisemaks muutmisel,» rääkis tervise- ja tarbijaküsimuste volinik John Dalli. «Kahe toidu lisaaineid käsitleva määruse heakskiitmine toob kasu nii inimestele kui ka ettevõtjatele, sest see annab vajalikku teavet, milliseid toidu lisaaineid ja kui suures koguses on lubatud kasutada. Teisisõnu: tarbijad saavad teadlikumaks ja toiduainetetööstus vajalikku teavet uute ja ohutute toodete välja töötamiseks,» lisas Dalli.
Uues loetelus on selgesti näha, et mõnes toidugrupis on lubatud lisaainete arv üsna piiratud või ei ole nende kasutamine üldse lubatud. Sellised toiduained on näiteks maitsestamata jogurt, või, kompotid, nuudli- ja makaronitooted, tavalised saia-leivatooted, mesi, vesi ning puuvilja- ja marjamahl.
Toidu lisaainete kasutamise üldnõuded on sätestatud Euroopa Parlamendi ja nõukogu 2008. aasta raammääruses, mis jääb kehtima ka edaspidi.
Lisaainete loeteludega saab tutvuda siin.