Militaarsest elitaarseks – tõusuteel mitmepalgeline Kalamaja

, Rime Kinnisvara elamispindade osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalamajas asuv Art Depoo aadressil Jahu 12 on eeskujuks, kuidas endisaegset arhitektuurisaavutust trendikaks ja tänapäevaseks elukeskkonnaks kujundada.
Kalamajas asuv Art Depoo aadressil Jahu 12 on eeskujuks, kuidas endisaegset arhitektuurisaavutust trendikaks ja tänapäevaseks elukeskkonnaks kujundada. Foto: Rime Kinnisvara

Tänu Tallinna kui kultuuripealinna raames endisele rannapromenaadile rajatud «kultuurikilomeetrile» on Kalamaja piirkonna uudistajate hulk oluliselt suurenenud. Seetõttu on nii mõnigi huviline avastanud võrratult omanäolise mereäärse ala. Retk kultuurikilomeetril kuni Lennusadamani pakub tohutult üllatusi – rohelusse uppunud justkui uinunud aiad, huvitav arhitektuur ja idülliline vaade Tallinna lahele.



Tallinna üks omanäolisemaid asumeid – Kalamaja – paikneb maa-alal Tallinna lahe ääres ning piirneb Kopli, Pelgulinna ja vanalinnaga. Piirkonna kõige magusam ja kinnisvaraturul hinnatuim, merega piirnev ala, paikneb Soo tänava, Salme tänava ja Kalasadama vahel.

Osaliselt kaldareljeefil asuv õdus piirkond (Suur- ja Väike-Patarei, Jahu, Küti, Köie, Suur-Laagri, Väike-Laagri, Noole tänavad) jääb Põhja puiestee poolt küllaltki varjatuks, kuna tänavavõrgustik on mere poole kaldu ja osa tänavatest (Võrgu, Kalasadama) jääb ranna­alale, Kalasadama basseini varju.

Avastatud Kalamaja

Nii mõnigi uudishimulik on pärast Lennusadama ja Sõjasadamaga tutvumist jalutanud mööda nostalgiahõngulisi tänavaid, et avastada piirkonnas paiknevaid üllatusi ning pidanud tõdema, et Kalamaja on juba «avastatud» – ärksama meele ja tunnetusega kinnisvaraarendajate poolt, kuid mitte ainult.

Mitmed eri aegadel ehitatud eluruumid selles võõra silma eest varjatud piirkonnas on vahetanud viimaste kümnendite jooksul omanikke ning tänu korrastatud ja korrastamisel olevatele elamutele ning uusarendustele on tunda Kalamaja mereäärse ala uut hingamist.

Nüüdisaegne Kalamaja

Alles hiljuti oli aeg, mil piirkonna peamiselt militaarse mineviku, räämas majade ja korrastamata tänavate ning õuede tõttu oli hinnatase suhteliselt madal, kuigi vanalinn on lühikese jalutuskäigu kaugusel.
Nüüdseks on olukord sootuks teine – hoogsalt on välja arenemas üks Tallinna elitaarsemaid piirkondi, mis pealegi miljööväärtuslik ning merelähedane.

Patarei ümbruses võib leida eri aegadel ehitatud ja väga erinevas seisukorras elamuid, mis muudavad ümbruse ülimalt omanäoliseks. Praeguseks on seal ka mitmeid hästi renoveeritud ja ümber ehitatud korterelamuid ning ka uusehitisi – nagu näiteks Domina hotell, Ilmarise kvartal, karakteriga kortermaja Noole 4, trendikas Art Depoo aadressil Jahu 12, modernne Reederi Residents ja peagi valmiv Uus-Kalamaja 10 korter­elamu.

Ajani, mil nutikad uusarendajad polnud oma teed Ilmarise kvartali tagumisele piirkonnale veel leidnud, oli eluruumide hinnatase Kalamajas muude vanalinna ümbritsevate piirkondadega võrreldes suhteliselt soodne ning jäi kesklinna hinnatasemest ligi 25-30 protsenti allapoole.

Esimeste uusarendustena võib välja tuua väikese, kuid stiilse, kaldaastangul paikneva korterelamu Suur Patarei 16 ning komplektselt arendatud Ilmarise kvartali koos Domina hotelliga.

Kalamaja tulevikus

Nüüdseks, kui arendajate rada Lennusadama läheduses on piltlikult öeldes «sisse tallatud», on kvartali areng mõjunud ka eluruumide hinnatasemele, mis viimase aastaga on tugevalt kerkinud.

Piirkonna omapäraks on ka kokkuhoidva kogukonna olemasolu – loodud on aktiivselt tegutsev Kalamaja selts ja tekkinud on n-ö Kalamaja fänniklubi.

Kinnisvaraturu seisukohalt annab Kalamaja kaldapealsele ja kaldaalusele kvartalile tugeva eelise ka kogu piirkonna arengukontseptsiooni olemasolu, mille juhtmõtteks on mitmekihilise linnastruktuuri idee, piirkonna seos merega nii visuaalselt kui logistiliselt.

Arengukava järgi on plaanis kogu piirkonna omapära säilitamine ja rõhutamine ning asukoha geograafiliste, linnaehituslike ja ajalooliste väärtuste jõuline esiletoomine.

Kalamaja arengukontseptsioonis on ette nähtud ka mitmed kaldareljeefile rajatavad pargid ja rohealad ning linna visuaalse ühenduse merega säilitavad vaatesektorid.

Kogu piirkonna geograafiline asend, merele avatus ja kompleksse arengu kontseptsioon on selgeks märgiks piirkonnas praegu paikneva ja tulevikus ehitatava/arendatava kinnisvara väärtuse säilimiseks läbi aegade.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles