Andrus Karnau: poliitiliste huvide summa

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau
Andrus Karnau Foto: Peeter Langovits

Demokraatia annab väikestele huvigruppidele suurepärase võimaluse suruda ühiskonnale peale oma huve. Majanduses tähendavad need enamasti raha. Suuri või väikesi summasid, aga igal juhul annavad eesõigused, riiklikud toetused ja tegutsemispiirangud tulu ärimeestele, kes õigel ajal õiges kohas. Nii naudivad ka apteekrid praegu ravimite oskamatu käsitlemise eluohtlikkusele viidates monopoolset äripõlve.


Ussi- ja Püssisoo üle võib ironiseerida, kuid see ei lohuta igal aastal liikluses hukkuvate inimeste lähedasi ega too tagasi ka ühiskonna rahalisi kaotusi.

Kui ühe maanteelõigu ehitamine annab transpordiökonoomiliselt ühiskonnale kasu, siis tuleb seda igal juhul kaaluda. Soovitavalt ehitada, sest riigirahanduse Euroopa meistri tiitel ei anna ühiskonnale peaaegu mingit tulu. Rohelise elektri toetuste teema võiks saada ükskord mõistliku lahenduse.

Kui kaua võib Eestis kliimas, kus vähemalt üheksa kuud aastas tuleb hooneid kütta, maksta subsiidiume katlamajadele? See on absurdne ja poliitikud peaksid toetajate rahakottidest suutma üle olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles