Ilutulestiku pealt hoiavad kokku omavalitsused ja erafirmad

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasaasta ilutulestik.
Aasaasta ilutulestik. Foto: Corbis / Scanpix

Kui Lätis on tänavu ilutulestiku müük vähenenud viis korda, siis Eestis pole müüginumbrite langus nii suur. Küll aga kinnitavad pürotehnikamüüjad, et enim hoiavad ilutulestiku pealt kokku erafirmad ja omavalitsused.

Väiksemad omavalitsused on ilutulestiku ära jätnud ning suuremad kohad on tellimuse tagasi tõmmanud, see tendents hakkas juba suvel pihta, rääkis Ruf Eesti juhataja Ivo Mölder Postimees.ee'le.

Tema hinnangul võib selliste suuremate ilutulestike müük tänavu langeda kolmandiku kuni poole võrra.

Erafirmad loobuvad tulevärgist

«Kõige suuremad kokkuhoidjad on Eesti omad firmad,» kinnitas teine tuntud tulevärgimüüja, Arnika juht Eduard Tani. Tema sõnul on erafirmad oma eelarved kriitilise pilguga üle vaadanud, ettevõtete jõulupeod, mille üheks osaks oli varasematel aastatel ka tulevärk, on tagasihoidlikumad, kui neid üldse peetakse.

«Kindlasti on ka omavalitsuste eelarved vähenenud, kuid see pole veel väga märgatav,» sõnas ta.

Ka inimesed ostavad vähem

Mõlemad ilutulestikumüüjad on ühel meelel, et veidi vähem kulutavad inimesed tänavu ka kodustele tulevärkidele.

«Nii hull olukord Eestis küll ei ole, et see [ilutulestikumüük - toim] viis korda väheneks, aga 15-20 protsenti kindlasti,» sõnas Arnika juht Eduard Tani. Ta lisas, et tänavu ei osteta eriti kalleid, tuhandeid kroone maksvaid patareisid ja komplekte ning üldjuhul piirdutakse 200- kuni 500-kroonistega.

Tema kolleeg Rufist Ivo Mölder sõnas, et inimesed käituvad vastavalt oma võimalustele. On nii neid, kes loobuvad üldse tulevärgi ostmisest, aga ka neid, kes tänavu piirduvad tagasihoidlikuma ilutulestikuga.

Lumi ärgitab ostma

Aasta viimased päevad on tulevärgimüüjate jaoks kõige kiiremad tööpäevad. «Mida aasta edasi, seda rohkem jääb nende [pürotehnika - toim] ostmine viimasele hetkel,» sõnas Tani. Tema sõnul sõltub ilutulestiku müük detsembri alguses ja lõpus suuresti ka lumest.

«Kui lumi on maas, siis inimestel tekib tunne, siis hakatakse sellele mõtlema. Aasta viimastel päevadel ostetakse nii või teisiti,» selgitas ta.

Läti ajalehe Telegrafi teatel on tänavu ilutulestikumüük vähenenud viis korda. «Praegu hoiavad kõik kokku. Aga pürotehnika pealt saab esmajärjekorras säästa,» rääkis ilutulestikku müüva ettevõtte Petarde juht Janis Nutovis ajalehele.

Tema sõnul ostetakse tänavu vähem ilutulestikke ning ostjad eelistavad odavamaid vahendeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles