Tarbijate kindlustunnet vähendab hirm töötuse ees

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Konjunktuuriinstituudi (EKI) tarbijabaromeetri andmetel oli tarbijate kindlustunde indikaator detsembris -32 ja see on madalaim näitaja alates 1992.aastast, mil EKI hakkas uuringuid tegema.


Perede eelarved on pingelised, kuid tarbimise piiramise arvel on suutnud pered eelarved seni enamasti tasakaalus hoida.

Tarbijate vähenenud kindlustunde tingib eelkõige ebakindlus tööturu suhtes - aina rohkem inimesi prognoosib lähima aasta jooksul töötuse olulist suurenemist Eestis.


Just töötus võib saada oluliseks faktoriks, mis muudab osadel peredel lähikuudel pereeelarve tasakaalu säilitamise võimatuks.

Püsikaupade ostuprognoos järgnevaks 12 kuuks oli detsembris halvem kui aastat tagasi ja võib eeldada, et tarbimise langus jätkub.

Tarbijate kindlustunde langus on toimumas kogu Euroopa Liidus ja ka kõigis meile olulistes ekspordiriikides ning see vähendab Eestis tarbekaupu eksportivate ettevõtete tellimusi.

Ka Soome tarbijausaldus langes detsembris rekordiliselt madalale tasemele, kuna inimesed tunnevad üha enam muret majanduse languse ja kasvava tööpuuduse pärast.

Tarbijausalduse näitaja langes seal detsembris -6,5le. Novembris oli see -4,5 ja oktoobris -0,2. Kui viimased kuud välja arvata, siis oli tarbijausalduse näitaja Soomes viimati miinusmärgiga üheksakümnendate aastate alguses, kirjutab Kauppalehti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles