Eesti suurendab oma kvooti IMFis 32,6 miljoni euro ulatuses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Valitsus kavatseb homsel istungil heaks kiita eelnõu, millega riik annab nõusoleku Eesti kvoodi suurendamiseks Rahvusvahelises Valuutafondis (IMF) 28,7 miljoni SDR-i ulatuses, mis vastab ligikaudu 32,6 miljonile eurole.

Eesti Panka volitatakse tegema osaluse suurendamiseks vajalikke toiminguid, pank on valmis kvoodisuurendusest tuleneva osaluse täies ulatuses sisse maksma, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Kokku teeb Eesti IMFile makse summas 93,9 miljonit SDRi, mis vastab ligikaudu 106,8 miljonile eurole.

See hõlmab seni valitsuse võlakirjadega tagatud kvootide tagasikutsumist 65,2 miljoni SDRi ehk ligikaudu 74,1 miljoni euro ulatuses ning IMFi põhikirja muudatustest tulenevat kvoodi suurendamist 28,7 miljoni SDR-i ehk ligi 32,6 miljoni euro ulatuses.

Eesti osalus moodustab seejärel 0,039 protsenti IMFi kvootide üldmahust.

IMFi aktsionäride nõukogu võttis 2008. aasta 28. aprillil vastu resolutsiooni, mis hõlmas ettepanekut IMFi põhikirja ning kvoodivalemi muutmiseks ning alaesindatud liikmesriikide, sealhulgas Eesti, kvootide tõstmist ja hääleõiguse ümberjagamist.

20. oktoobril 2010 ratifitseeritud IMFi põhikirja muudatustega kiideti heaks IMFi uus liikmesriikide kvoodi arvestamise valem, mille peamiseks eesmärgiks oli tagada dünaamiliselt arenenud majandusega riikide parem esindatus ja tugevam hääleõigus IMFis.

Põhikirja muudatuste vastuvõtmisel ei täpsustatud Eesti edasisi samme kvoodi suurendamiseks. Liikmesriigi kvooti ei muudeta enne, kui liikmesriik on saatnud IMF-ile nõusoleku kvoodisuurenduses osalemise kohta ja teinud ära kvoodisuurenduse makse.

Liikmesriigi osalus ehk kvoot on peamine element riigi finants- ja organisatoorsetes suhetes IMFiga. Kvoot määrab liikmesriigi võimalused laenu saamiseks, kuna võimalikud laenumahud on kvoodi suurusega seotud.

Kvootide suurendamine parandab liikmesriikide esindatust IMFis, sealhulgas liikmesriikide hääleõigust otsustusprotsessis.

Ühtlasi kavatseb valitsus neljapäeval heaks kiita eelnõu, mille eesmärk on anda Eesti IMFi liikmeks olekuga võetud varalised kohustused üle Eesti Pangale. Samuti on eelnõuga kavas täpsustada Eesti Panga õigusi ja kohustusi riigi esindamisel IMFis.

Eelnõuga täpsustatakse Eesti esindamist IMFi aktsionäride nõukogus, samuti siseriiklikku koostööd IMFi töös ning otsustusprotsessis osalemisel.

Seaduse rakendamine ei too riigile kaasa rahalisi kohustusi. Kui Eesti Pank tasub kvoodi sissemakse IMFile, siis kantakse kogu kvoot eurodes IMFi kontole ning kutsutakse valitsuse võlakirjad tagasi.

Seoses sellega muudetakse ka Eesti riigi poolt rahvusvaheliste organisatsioonide liikmeks olemisega seotud varaliste kohustuste võtmise ja täitmise seadust ning Ülemnõukogu 22. aprilli 1992. aasta otsust nõusoleku andmise kohta Eesti Vabariigi astumiseks Rahvusvahelise Valuutafondi, Rahvusvahelise Rekonstrueerimis- ja Arengupanga ning nende juurde kuuluvate organisatsioonide liikmeks.

SDR on IMFi arveldusühik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles