Eesti üks rikkamaid mehi müüs tehase poolakatele (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valmose tehas Pärnumaal
Valmose tehas Pärnumaal Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Poola tööstuskontsern Paged Group ostis Eesti spoonitootja Valmose ning investor plaanib Eestis tootmismahte suurendada.

Kaido Jõeleht
Kaido Jõeleht Foto: PEETER LANGOVITS / PM/EMF

Valmos kuulus Kaamos Gruppi, mille suuromanik on Kaido Jõeleht, kes oli mullu Eesti rikaste topis 25. kohal ning tema vara väärtuseks hinnati 85 miljonit eurot. Kuigi tehingu hinda ei avalikustata, kinnitasid asjatundjad Äripäevale, et tegu on TOP 10 tehinguga sellel aastal.

Poola investor kavatseb toetada ettevõtte jõulist arendamist, sealhulgas teha lisainvesteeringuid, et suurendada tootmisvõimsust ja tõhusust Valmose tootmisüksuses, teatasid Valmose ostnud Paged ja müüjaks olnud Kaamos Grupp ühises pressiteates.

«Valmos on tänapäevane hästi juhitud ettevõte ja üks juhtivaid spoonitootjaid mitte ainult Eestis, vaid kogu piirkonnas, ning tal on suur potentsiaal edasiseks kasvuks,» märkis Paged tegevjuht Tomasz Modzelewski.

Tema sõnul hindab ettevõte Valmose tootmisvõimalusi, mainet ja tugevat turupositsiooni. Nagu ka tema juhtkonna ja töötajate pädevust, mis on hea vundament Valmose edasise kasvu jaoks.

«Kaamos Groupi ja selle aktsionäride jaoks tuli otsus Valmost müüa emotsionaalselt raskelt. 15 aastat tagasi, kui osanikud ettevõtte ostsid ning restruktureerimisega alustasid, olid neil suured ambitsioonid ja praeguseks on need mitu korda ületatud,» tunnistas Kaamos Grupi juhatuse esimees Marek Pohla.

Tema sõnul on Valmos täna maailma suurimaid kasemööblispoonitootjaid, ligi 97 protsenti ettevõtte müügist moodustab eksport Kesk- ja Ida-Euroopasse, Põhja-Ameerikasse ning Aasiasse. Pohla selgitas, et 2017. aastal võtsid aktsionärid vastu strateegilise otsuse siseneda Valmose jaoks uude valdkonda – vineerispooni tootmisesse.

See oli Valmosele uus väljakutse nii investeeringute kui turgude vallutamisel. «Alustati samm-sammult ning esimene aasta läks igati ootuspäraselt. Siis aga tuli meile «kosja» vineerispooni tootmise üks turulliidreid – Paged Group – ning oleks olnud ebamõistlik keelduda nende niivõrd ambitsioonikate plaanide ja agressiivse visiooniga kaasa minemast,» kirjeldas Pohla.

Valmos on 2000. aastal asutatud Eesti spoonitootja. Enam kui 95 protsenti ettevõtte toodangust müüakse välismaal, Euroopa, Põhja-Ameerika ja Aasia vineeri- ja mööblitootjatele. Valmose Pärnumaal asuval tehasel on üle 200 töötaja ning 2017. aastal kasvas Valmose käive 33 protsenti11,3 miljoni euroni ja EBITDA oli 1,7 miljonit eurot.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles