Šveitsi suurpank annab välja maksudest kõrvalehoidjad

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Šveitsi panga Credit Suisse peahoone katusekarniis Zürichis.  .
Pildil on Šveitsi panga Credit Suisse peahoone katusekarniis Zürichis. . Foto: SCANPIX

Šveitsi suuruselt teine pank Credit Suisse saatis maksudest kõrvalehoidmises kahtlustatud USA klientidele kirja, milles informeerib neid, et kavatseb klientide nimed Ühendriikide maksuametile välja anda.

2. novembril saadetud kirja koopia sattus ka uudisteagentuuri Reuters kätte. Selles antakse kliendile võimalus nime väljaandmise protsessiga nõustuda või palgata endale Šveitsi jurist, et protsessi peatada. Kui otsustatakse viimase kasuks, paljastab inimene aga oma nime niikuinii.

Mitu Ühendriikide kodanikku kirja said, on praegu selgusetu, ent teada on, et see puudutab kontosid, mis on avatud alates 2002. aastast.

Veebruaris esitas USA süüdistuse neljale Credit Suisse’i pankurile, heites neile ette maksude kõrvalehoidmisele kaasaaitamises.

USA võimud on ähvardanud ka Šveitsi suurimat panka UBS, nõudes neilt välja 4450 USA kliendi nime, keda kahtlustati maksudest kõrvalehoidmisest. Möödunud aasta juulis läks Šveitsi riigikogus läbi eelnõu, mis andis pankadele loa kliendi andmeid väljastada. UBS maksis ka 780 miljoni dollari suuruse trahvi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles