Valitsus kaalub töötuskindlustusmaksu langetamist

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kollaaž Katri Karing

Valitsus saatis kooskõlastusringile eelnõu, mille järgi langeb tuleval aastal töötuskindlustusmaks 4,2 protsendilt 3 protsendile, kuid pole selge, kas valitsuse selle ka kinnitab.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles, et tema on tööstuskindlustusmakse vähendamise vastu. Töötukassa vajab suuremaid reserve, et olla valmis uueks kriisiks.

Pevkur on töötukassa nõukogu liige. Töötukassa nõukogu soovitas oktoobri lõpul, et töötuskindlustusmaksu tuleks alandada. Nii Pevkur kui ka rahandusministeeriumi kantsler Veiko Tali olid nõukogus maksumäära kärpimise vastu.

Suure tõenäosusega on maksukoorma leevendamise vastu ka rahandusminister. Eelolev aasta tuleb riigikassale minister Jürgen Ligi sõnu kasutades väga pingeline: kui majandusolud halvenevad, siis võib Eesti eelarvepuudujääk olla tuleval aastal enam kui kolm protsenti.

Praegu on kindlustatu maksemäär 2,8 ja tööandjal 1,4. Kooskõlastusringile saadetud eelnõu järgi väheneb tuleval aastal see vastavalt 2 ja 1 protsendini.

Töötuskindlustusmakseid laekub prognoosi kohaselt 2012. aastal 149,5 miljonit eurot. Töötukassa oodatav netovarade väärtus on 2012. aasta lõpuks 396,5 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles