Prantsusmaa saab suure portsu kasinust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa peaminister François Fillon.
Prantsusmaa peaminister François Fillon. Foto: SCANPIX.

Prantsuse valitsus käis välja ootamatult suure eelarvekärbete paketi, üritades summutada hirmu, et euroala võlakriis ka nemad endasse imeb.

Tutvustades 65 miljardi eurost maksukergituste ja kulukärbete paketti, mis jaotub viiele eelolevale aastale, ütles peaminister François Fillon, et kätte on jõudnud aeg «kaitsta prantslasi suurte raskuste eest, mis mitmeid Euroopa maid on tabanud».

«Meie kodanikud on teadlikud riskidest, mida puudujäägid ja võlg meie elule ja tulevikule kujutavad. Pankrot – selles sõnas pole midagi abstraktset,» ütles Fillon.

Meetmed tulid vaid paar päeva pärast Prantsusmaal peetud G20 tippkohtumist, kus eurotsooni kriisi laiapõhjaline lahendus leidmata jäi.

Pakett peegeldab president Nicolas Sarkozy püüdu tugevdada Prantsusmaa habrast riigirahandust ning säilitada AAA reitingut, pidades silmas aprillis toimuvaid presidendivalimisi.

Uus pakett näeb tulevaks aastaks ette 7 miljardi euro jagu täiendavaid kärpeid, 2013 .aastaks aga veel 11,6 miljardit eurot. Terava kontrastina Prantsusmaaga kuulutas Saksamaa pühapäeval tulevaks aastaks välja 6 miljardi euro eest maksukärpeid.

Alles kolm kuud tagasi käis Prantsusmaa välja eelmise kokkuhoiumeetmete paketi – 11 miljardit eurot tuleval aastal.

Pensioniea kergitamine 60 aasta juurest 62 peale nihkub ühe aasta võrra lähemale ja jõustub 2017. aastal.

Paketi eesmärk on tagada, et Prantsusmaa saab oma eelarvepuudujäägi 2013. aastaks 3 protsendi piiresse SKTst. Revideeritud prognooside kohaselt tuleb Prantsusmaal tuleval aastal vaid 1 protsent majanduskasvu.

«Meie majanduslik, finantsiline ja ühiskondlik suveräänsus nõuab kollektiiivseid ja pikaajalisi pingutusi, ka ohvreid,» ütles Fillon. «Ärgu tabagu meie maad iial see õnnetus, et meil tuleks täita teiste poolt pealesurutud poliitikat.»

Prantsusmaa on euroala suuruselt teine majandus.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles