Berlusconi tool kõigub kõvasti

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi Foto: SCANPIX

Euroopa uueks murelapseks saava Itaalia peaminister Silvio Berlusconi võitleb ametisse jäämise nimel. Täna ootab teda parlamendis ees hääletus, mis võib kujuneda otsustavaks.


Eile levis Berlusconile lähedal seisvate ajakirjanike suust kuulujutt, et 75-aastane meediamagnaat astub kohe-kohe tagasi. «Tema lahkumine on kindel,» teatas ajalehe Foglio toimetaja, endine minister Giuliano Ferrara.

Berlusconi ise lükkas Facebookis tagasiastumise jutud ümber. Ilmekaks näiteks, kui väga tema lahkumist igatsetakse, oli turgude liikumine: tagasiastumise lootus kergitas turge ja Berlsuconi vastupidine kinnitus viis need taas langusesse.

14 aasta kõrgeim tase

Itaalia kümneaastaste võlakirjade intress ehk hind, mida investorid riigile laenuraha usaldamise eest tahavad, kerkis eile 6,67 protsendini. See on viimase 14 aasta kõrgeim tase. Analüütikute sõnul ei suuda sisemajanduse kogutoodangust 129 protsendi moodustava avaliku sektori võlakoormaga riik endale seitsmeprotsendilist intressi kestlikult lubada.

Seitse protsenti on ka psühholoogiline piir, sest just sellel tasemel pidid Iirimaa ja Kreeka abi saamiseks IMFi ja Euroopa Liidu poole pöörduma. Reutersi küsitlus näitas, et valitsuse tagasiastumine langetaks intressi protsendipunkti võrra.

Berlusconi olukorda kadestada ei maksa. Alates alandavast G20 kohtumisest eelmisel nädalal, mil ta pidi nõustuma riigi reformide kontrolliga IMFi poolt, on tal tulnud rinda pista mässumeelsetega koalitsioonis.

Täna hääletab parlament

Berlusconi on kulude kärpimiseks pannud ette tõsta pensioniiga 2026. aastaks 67 aastale, müüa riigifirmade osalusi ja lisaks muuta tööseadustikku, tehes töötajate vallandamise lihtsamaks.

Täna hääletab parlament Berslusconi eelarvekava. Kui see läbi ei lähe, võib see tähendada, et peaminister astub kohe tagasi või kutsub president Giorgio Napolitano kokku usaldushääletuse.

Itaalia ärimees Giuliano Melani kutsus eile päevalehes Corriere della Sera ostetud reklaamiküljel itaallasi üles hiiglaslikku riigivõlga oma taskust kinni maksma. Itaalial tuleb igal aastal võlakirju lunastada 260–270 miljardi euro eest. Melani sõnutsi oleks probleem lahendatud, kui iga itaallane maksaks 4500 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles