Kreeka peaministriks võib kerkida Venizelos

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evangelos Venizelos.
Evangelos Venizelos. Foto: SCANPIX

Kuigi Georgios Papandreou elas üle eilse usaldushääletuse, on tema päevad peaministrina ilmselt loetud.

Papandreou ütles hilisõhtul, et hakkab juhtima läbirääkimisi koalitsioonikabineti moodustamiseks, mis kiidaks heaks läinud nädalasel ELi tippkohtumisel kokkulepitud 130 miljardi eurose abipaketi ja valitseks kriisist räsitud riiki kuni valimisteni 2012. aasta alguses.

Täna hommikul peaks Papandreou kohtuma Kreeka presidendi Carolos Papouliasega, et saada viimaselt mandaat uue valitsuse moodustamiseks. Analüütikud usuvad, et asi tehakse ära 10 päevaga.

Papandreou ütles parlamendi ees selge sõnaga, et on nõus andma üleminekuvalitsuse peaministri ameti mõnele teisele sotsialistist poliitikule – kõige tõenäolisemalt oma asepeaministrile ja rahandusministrile Evangelos Venizelosele.

«Kriisis tuleb olla paindlik... aga me ei taha, et peaksime kiirkorras valimised korraldama,» ütles Papandreou. «Mis sest, kui mind tagasi ei valita. Ma ei ole oma tooliga abielus.»

Kuigi mässulised sotsid oli ähvardanud valitsuse kukutada, sai Papandreou lõpuks kätte kõigi oma parlamendiesindajate toetuse. Poolt hääletas 153, vastu 145 parlamendiliiget. Kaks jätsid hääletamata.

Analüütikud ütlesid, et olukorra pööras Papandreou kasuks valmisolek peaministri amet maha panna, kuigi ilmselt jääb ta Pasok partei juhiks edasi.

Peaministrit süüdistatakse sotside populaarsuse kukkumises, viimaste küsitluste valguses on Pasok 8-10 protsendiga parempoolsetest rivaalidest maas.

Papandreou otsus parlamendist mööda minna ja Kreeka koht eurotsoonis referendumile panna vihastas üliväga nii Venizelost kui teisi prominentseid valitsusliikmeid – kuigi ta hiljem meelt muutis.

Koalitsioonikõnelused sattusid aga löögi alla juba enne, kui nad üldse käivitusid. Suurima (konservatiivse) opositsioonipartei liider Antonis Samaras lükkas ettepaneku otsekohe tagasi, nõudes valimiste korraldamist kuue nädala jooksul.

Ka kaks vasakpoolset liidrit, Syriza partei juht Alexis Tsipras ja kommunistide eestvedaja Aleka Paparriga teatasid, et ei ole nõus ühinema valitsusega, mis oleks sunnitud rakendama edasisi karme kasinusmeetmeid.

Jäävad veel parempoolse Laos partei juht George Karatzaferis ja ühe eraldunud konservatiivse rühmituse liider Dora Bakoyannis. Mõlemad on toetanud varasemat päästeplaani, kuid hakkavad ilmselt jõuliselt kauplema kohtade pärast kabinetis.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles