Asjad, mida ainult halvad juhid välja ütlevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti mehed peavad tööl veidi vähem sõimamist ja alandusi taluma kui naised.
Eesti mehed peavad tööl veidi vähem sõimamist ja alandusi taluma kui naised. Foto: SCANPIX

Juht, kes ütleb, et «sa oled end täitsa surnuks töötanud, võta reede pärastlõuna vabaks», kipub olema hea juht. Kuidas aga väljendavad end halvad juhid, on konsultant Liz Ryan välja toonud Bloomberg Businessweekis. Siin  väike valik neist – kas tuleb tuttav ette?

Jäta kõik pooleli ja tee SEE asi KOHE ära!

Tegelikult tuleb igas firmas ette tulekahjude kustutamist, kus juht sunnib kõiki oma tööd pooleli jätma. Hea juht teeb seda harva, ainult siis, kui tõesti on kriis. Vilets juht teeb seda iga päev. Hea vastus sellisele juhile on: «Jah, muidugi. Aga see lükkab põhitöö või eilse-kõige-tähtsama-projekti valmimise järgmisele neljapäevale. On see OK?»

Ära tule mu juurde probleemidega. Tule lahendustega!

See lause pärineb ajast, mil inimesed alles hakkasid äriprotsessidest rääkima ning mõistsid, et töötajad saavad paljud asjad ise ära lahendada, ilma bossi juurde tulemata. Kuid paljud juhid saavad sellest lausest aru järgmiselt: «Pea suu ja aja asi korda!» Tänapäeval on siiski organisatsioonid nii keerukad, et sageli pole inimestel olukordade lahendamiseks vajalikku infot, ja siin peab hea juht appi tulema.

Kui sa seda asja teha ei taha, leian kellegi, kes tahab

Head juhid mõistavad, et tehing «Raha sulle, töö ja higi mulle» on töötaja-tööandja suhetes tänapäeval kõige vähem tähtis . Heade töötajate hoidmisel on oluline see, et inimesed tunneksid, et nad saavad oma töös ise otsustada ja vastutada. Ja et neid ja nende tööd peetakse väärtuslikuks. Viletsad juhid vastupidiselt rõhutavad tööd kui tehingut: «Sa töötad minu juures või minu heaks!»

Ei näpi töö ajal Facebooki!

Head juhid on mõistnud, et valgekraede jaoks, eriti teadmistemahukas äris, ei ole olemas kellast kellani tööaega. Inimesed elavad, söövad ja magavad oma tööga. Meilid saabuvad neile sama tempoga ka pärast kella viit õhtul.

Aga need inimesed ei ole robotid. Kui aju vajab väikest vaheaega, peaks igaühel olema õigus kolada internetis, tundmata hirmu, et sellele järgnevad repressioonid.

Me kõik ju teame, et sa oled halb!

Head juhid katsuvad tagasiside andmisel võimendada häid asju, halvad juhid rõhuvad negatiivsele. Aga «kirss tordil» on see, kui ülemus lõpetab oma jutu sõnadega: «Mitte ainult mina, vaid me kõik mõtleme siin nõnda.»

Paar sellist vestlust, ja juba sa tunned, et kõik vihkavad sind ja kedagi ei saa enam usaldada. Kuni selle hetkeni, kui tuleb välja, et sinu kolleegile on sama öeldud.

Viletsa bossi tunneb ära sellest, et ta vajab oma sõnade kinnituseks ekstrahääli.

Ole õnnelik, et sul praegusel ajal üldse töö on!

Olukorras, kus ülemus ütleb sulle: «Ole õnnelik, et sul üldse töö on!», on kõige naljakam see, et ta ei mõtle ise kunagi, et ka tema peaks olema õnnelik, et tal veel töö on. Sest 10-protsendilise tööpuuduse taustal tähendab see lause tegelikult seda: «Ma ei suuda uskuda, et sa ikka veel püsid nende 90 protsenti inimeste seas, kel töö on.» See on tõsine solvang. Aga see on ka jäme juhtimisviga, sest töötaja, kes peab elama vallandamise hirmus, ei panusta kunagi täiega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles