Prantsusmaa võlareitingu langetamine kukutaks EFSFi tulejõudu 35 protsenti

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy (paremal) ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy (paremal) ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Juhul kui Prantsusmaa peaks oma kõrgeimal AAA tasemel krediidireitingust ilma jääma, väheneb Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi (EFSF) laenuvõime 35 protsenti, sest riik ei suuda enam endises mahus fondi väljastatud laene garanteerida, kinnitab Mizuho pank.

Praegu suudab EFSF anda laene 440 miljardi euro mahus ning seda tänu tippreitinguga Saksamaale ja Prantsusmaale. Eelmisel neljapäeval otsustasid Euroopa liidrid  suurendada fondi laenuvõimet triljoni euroni.

Kui aga Prantsusmaa kõrgeimast reitingust ilma jääb, väheneb EFSFi laenuvõime 35 protsendi võrra 280 miljardi euroni, vahendab Bloomberg Jaapani kolmanda suurema börsil noteeritud panga Mizuho analüütik Daisuke Karakama. Kui sellest Iirimaa, Portugali ja Kreeka laenud välja arvata, jääb fondi tulejõuks alles 64 miljardit eurot.

«Kui Prantsusmaa reitingut langetatakse ja ta ei suuda enam triljoni eurost mahtu toetada, on Euroopa väga raskes olukorras,» kinnitas Karakama.

Reitinguagentuur Moody’s Investor Service tõdes oktoobri keskel, et laenukoorem ja võlakriisist tingitud kohustuste suurenemine võib kaasa tuua riigi reitingu alandamise.

Enne Mizuho pangaga liitumist 2008. aastal töötas Karakama Jaapani väliskaubanduse organisatsiooni esindajana Euroopa Komisjonis laenude alal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles