Jaapanlased katsetavad asteroidil mehitamata maandumist

Britt-Kathleen Mere
, meediapraktikant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hayabusa-2 2014. aastal
Hayabusa-2 2014. aastal Foto: JIJI PRESS / AFP

Jaapani kosmoseagentuur JAXA katsetab mehitamata alusel robootilist maandumist Maast 300 miljoni kilomeetri kaugusel oleva asteroidi pinnal.

JAXA missioon Hayabusa-2 startis 3. detsembril 2014 kell 6.22 Eesti aja järgi Tanegashima kosmosekeskusest asteroidile 1999 JU3 ehk Ryugu. Lend asteroidini kestis peaaegu neli aastat ning teadlaste ennustusel kulub sondil kaks aastat, et tuua tagasi sealt kogutud kivimiproovid. 

21. septembril paigaldab kosmoseaparaat asteroidile esimese maanduri, mille kaudu kogutakse proove ja tehakse katsetusi. Teine maandur käivitatakse 3. oktoobril, vahendab CNN.

Missiooni käigus maandub kosmoseaparaat ka ise asteroidi pinnale. Selleks tekitatakse õhkamise käigus väike kraater. Nii saab koguda proove objekti pinnast allpool, kus nad pole veel kosmosega kokku puutunud. JAXA sõnul on õnnestumise puhul tegemist maailma esimese andmetagastusmissiooniga C-tüüpi asteroidilt.

Jaapani teadlased võistlevad NASAga selle ajaloolise saavutuse pärast. Kui Ameerika Ühendriikide proovivõtumissioon peaks Maale naasma aastaks 2023, siis jaapanlaste Hayabusa-2 oodatakse Ryugult tagasi juba aastaks 2020.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles