Vitsur: järgmine aasta saab olema raskem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur
Heido Vitsur Foto: Peeter Langovits

Aastases võrdluses Eesti tööstustoodang septembris veel kasvas, augustiga võrreldes on tootmine aga langenud. Arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul on kindel, et järgmine aasta saab majanduse seisukohast olema keerulisem.

Tööstusettevõtted tootsid 2011. aasta septembris 6 protsenti rohkem toodangut kui eelmise aasta samal kuul. Kõige rohkem mõjutas toodangu kasvu aeglustumist elektroonikaseadmete tootmine.

Kui aasta alguses suurenes tööstusettevõtete toodang 30 protsenti piires, siis alates maist kasv võrreldes eelmise aasta sama kuuga veidi aeglustus ja püsis 20 protsenti piires. Augustiga võrreldes langes tööstustoodang septembris 11 protsenti.

«Kahtlemata tähendab see seda, et Eesti ei ole isoleeritud. See, et järgmine aasta saab olema raskem kui eelmine, on kõikides prognoosides sees,» kommenteeris tööstuse kasvunumbreid Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur.

Vitsuri sõnul on küsimus selles, kui suur aeglustumine saab olema. Praegu on seda aga väga raske öelda, kuna ei ole teada, kuidas võlakriis täpselt laheneb. «Kui turud arvavad nagu George Soros, kes pakub päästeplaani elueaks kolm kuud, siis on selge, et langus tuleb suurem,» rääkis ta.

Paar aastat kasvas Eesti tööstustoodang üsna usinalt, aastases võrdluses koguni 30 protsenti. Vitsuri kinnitusel johtus see abipakettidest, mida riigid lahkelt jagasid. «See oli lisaraha, mida valitsused ja pangad kulutasid, et nõudlust üles saada. Praegu on see raha otsas ja uut pole kusagilt tulemas ja nüüd jätkub kriis, mis kolm aastat tagasi algas.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles