Kriisis Argentina valuuta on vabalanguses, riik tõstis taas intressimäärasid

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buenos Aires.
Buenos Aires. Foto: MARCOS BRINDICCI / REUTERS

Argentina peeso jätkas neljapäeval väärtuse kaotamist, kukkudes 13 protsenti. Päev enne seda kaotas valuuta väärtuses aga seitse protsenti.

Argentina keskpank tõstis neljapäeval intressimäärasid 45 protsendi pealt 60 protsendi peale, et tulla toime üha kasvava inflatsiooniga. Keskpank on tõstnud aprillikuust saadik intressimäärasid juba neli korda. Valuutalangus algas aprillis põuaperioodist kahanenud ekspordiga, millele aitasid kaasa kasvavad energia hinnad ja USA dollari väärtuse kasv, mis pani investoreid arenevatelt turgudelt välja tõmbuma.

Argentina peeso väärtus on sellel aastal kahanenud dollari vastu ligemale 50 protsenti. Inflatsioonimäär on tõusnud aga üle 30 protsendini, sest valitsus on tõstnud järsult elektri ja gaasi hindu, et parandada oma finantsolukorda. Muudatused on andnud löögi elanike tarbimisele, mis peegeldus majanduse 6,7-protsendises aeglustumises juunikuus.

President Mauricio Macri pöördus maikuus Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) poole, et laenata neilt ligemale 50 miljardit dollarit. Kolmapäeval palus ta laenu kättesaamist kiirendada, tuues põhjuseks kiiresti halveneva majandusliku olukorra. Analüütikute sõnul on investorid kaotanud usu riigi võimekusse teha vajalikke reforme.

Macri pole suutnud pärast maikuus koostatud laenukava korraldada mitte ühtegi IMFile lubatud majandusreformi ning inimeste rahulolematus tema suhtes kasvab. Laenulepingu raames pidi Argentina hakkama vähendama avalikke kulutusi ja vähendama inflatsiooni.

Macri otsus maikuus laenu võtta sai kodumaal pahameeletormi osaliseks, sest IMF on kohalike elanike seas laialdaselt vihatud ja paljud argentiinlased süüdistavad seda 2001. aastal riiki tabanud majanduskrahhis. IMF lõpetas toona Argentinale majandusabi andmise.

Allikas: BBC

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles