Kõige väärtuslikumad ettevõtted on Swedbank ja Eesti Energia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhatuse liikmed Sandor Liive ja Harri Mikk valavad põlevkivist toodetud diislikütust, mis tulevikus peaks firma väärtust märgatavalt kasvatama.
Eesti Energia juhatuse liikmed Sandor Liive ja Harri Mikk valavad põlevkivist toodetud diislikütust, mis tulevikus peaks firma väärtust märgatavalt kasvatama. Foto: SCANPIX

GILD Corporate Finance koostas pingerea, kus 100 Eesti suurimat ettevõtet on järjestatud omakapitali eeldatava turuväärtuse alusel aasta alguse seisuga. Nimekirja troonivad Swedbank, Eesti Energia ja Vopak E.O.S.

Swedbanki turuväärtus 1,85 miljardit eurot on arvutatud koos panga Leedu ja Läti tütardega. Pank müüs need suvel emapangale. Swedbanki arvutuste järgi oli Leedu panga turuväärtus 701 miljonit eurot ja Läti tütrel 810 miljonit. Kui nende väärtus Gildi hinnangust lahutada, saame Eesti Swedbanki väärtuseks 340 miljonit eurot, millega riigi suurim pank on peaaegu kaks korda väiksema väärtusega kui SEB.

Ilmselt pole Swedbanki Eesti haru väärtus siiski nii tagasihoidlik, kuid tema väärtus pole enam riigi suurim, platseerudes pigem kuhugi kolmandale-neljandale kohale Vopak E.O.S.i ja Eesti Telekomi vahel.

Eesti Energia demonstreeris eelmisel nädalal põlevkiviõlist toodetud diislikütuse sõidukõlblikkust automootoris. Ettevõtte põlevkiviõlitehas valmib küll järgmisel aastal, kuid kontserni elektritootmine, põlevkivi kaevandamine ja suur kliendibaas annab talle ilmselt veel aastateks riigi suurima väärtusega ettevõtte tiitli. Uus õlitehas peaks väärtust veelgi kasvatama.

Kui Eesti pangandusest läks kriis mööda suuremate pankrottideta, siis finantssektori väärtus oli selle aasta 1. jaanuaril kolm korda väiksem kui 2007. aasta alguses.

Gild 100 koostamiseks on valitud äriregistris registreeritud kasumit taotlevad ettevõtted. Välja on jäetud välismaa ettevõtete filiaalid, kasumit mittetaotlevad ettevõtted ning valdusfirmad.

Börsiettevõtted on esitatud tegeliku turuväärtusega, teisi on hinnatud eeldusel, et vähemusosalus on börsil kaubeldav. Ettevõtete hindamiseks on kasutatud võrdleva hindamise meetodit ning ainult avalikku informatsiooni. Iga ettevõtte või sektori kohta on moodustatud sobiv võrdlusgrupp, kuhu on valitud võimalikult sarnase tegevusala, tegevusregiooni, kasvupotentsiaali, riskiprofiili ja kasumlikkusega tegutsevad maailma eri börsidel noteeritud ettevõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles