Britid tahavad keelustada energiajookide müügi alaealistele (1)

Britt-Kathleen Mere
, meediapraktikant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti valitsus plaanib energiajookide müügile piiranguid.
Briti valitsus plaanib energiajookide müügile piiranguid. Foto: Yui Mok / PA Wire/PA Images

Suurbritannia valitsus teatas neljapäeval, et kaalub alaealistele energiajookide müügi keelustamist.

«Tuhanded noored tarbivad regulaarselt energiajooke, tihti seetõttu, et nende hind on tavalistest karastusjookidest madalam. Seetõttu oleme asunud kaaluma lastele energiajoogi müümise keelustamist,» ütles Suurbritannia peaminister Theresa May oma avalduses, vahendab Reuters

Energiajoogid on kõrge suhkru- ja kofeiinisisaldusega, neid seostatakse tihti ülekaalulisuse ning muude tervisehädadega. Briti noorukid tarbivad umbes 50 protsenti rohkem energiajooke, kui nende Euroopa eakaaslased, väidab Suurbritannia valitsus.

Nii käivitavad britid arutelu selle üle, kas ei peaks üldse nende jookide müümise alaealistele lõpetama. Seejuures soovitakse leida ka vanus, mis eani tuleks keeld rakendada. 

Keeld kehtiks jookidele, milles sisaldub minimaalselt 150 milligrammi kofeiini liitri kohta. Küll aga hakkaks keeld kehtima ianult Inglismaal, sest Šotimaal, Walesil ja Põhja-Iirimaal on õigus kehtestada oma seadused.

Mõned jaemüüjad on Suurbritannias juba keelustanud alla 16-aastastele lastele energiajookide müügi. Käesoleva aasta aprillis jõustus Ühendkuningriigis ka karastusjookide suhtes eraldi suhkrumaks.

Eestis on vastavad meetmed juba aastaid kasutusel olnud, alustades Rimist 2012. aastal, kui jaekett alla 16-aastastele energiajookide müügi lõpetas ning vajadusel ostjalt isikut tõendavat dokumenti hakkas küsima. 

Siiani ei ole seadusandluses energiajookidele seatud müügipiiranguid, kuid kauplused võivad kehtestada ostupiiranguid oma äranägemise järgi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles