Ericssoni ekspert: kõhe on, kui infosüsteemid minu kohta liiga palju teavad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliit teab, kus sa parajasti viibid
Satelliit teab, kus sa parajasti viibid Foto: SCANPIX

Ericssoni juhtivekspert Gunnar Wranne sõnul tuleks andmebaaside jagamine ja ühendamine kasuks nii turvalisuse kui energiatõhususe seisukohast vaadates. Samas nentis ta, et tunneb kõhedust kui ettevõtted tema kohta liiga palju teavad.

Wranne rääkis täna Tallinna Tehnikaülikoolis toimunud IT konverentsil Visioonist lahendusteni, et näiteks autode ühendamine andmebaasi aitaks vältida liiklusummikuid ning võiks päästa elusid.

Praegu saab aastas Euroopa teedel surma ligi 35 000 inimest ning seda numbrit annaks tema kinnitusel kindlasti vähendada. Samuti saaks üldisesse andmevõrku ühendades muuta efektiivsemaks näiteks kodumasinate kasutamist.

Sama meelt olid ka teised esinejad. Jim Cunningham Glasgow linnavalitsusest nentis, et avatud andmeid aitavad kaasa nii linna avalike teenuste kui ettevõtluse arendamisel.

Wranne nentis samas, et tunneb ebakindlust, kui ei tea, kes ja mille jaoks tema andmeid kasutab. «Mina ja mu poeg jälgime teineteise asukohta kaardil, ma tean alati kus tema on ja tema teab, kus mina olen,» ütles Wranne ning tõdes samas, et kui ta mõtleb sellest, et sama informatsiooni võivad üles korjata ka ülemaailmsed infosüsteemid, siis tekitab see temas kõhedus.

«Telia Sonera tegi mulle hiljuti sooduspakkumise. Nad käisid välja võimaluse, et võin viiele numbrile, mida ma kõige enam kasutan, soodsamalt helistada. Hakkasin nende jaoks numbreid paberile kirjutama kui taipasin, et nad tegelikult teavad, millistele numbritele ma kõige rohkem helistan.»

«Kui nad oleksid mulle andud nimekirja numbritest, oleksin ma aga tundud, et minu privaatsust on riivatud,» rääkis Wranne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles