Maduro: välismaal vetsupotte küürivad venetsueellased naasku koju

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venetsueela president Nicolas Maduro.
Venetsueela president Nicolas Maduro. Foto: ENRIQUE CASTRO-MENDIVIL / REUTERS

President Nicolás Maduro kutsus kolmapäeval venetsueellasi koju naasma ja «lõpetama vetsupottide küürimise» teistes riikides.

ÜRO andmeil on alates 2015. aastast Venezuelast põgenenud 1,6 miljonit inimest.

«Ma ütlen venetsueellastele... kes tahavad naasta majanduslikust orjusest: lõpetage välismaal vetsupottide küürimine ja tulge elage oma kodumaal,» ütles Maduro teisipäeva õhtul telepöördumises.

Venezuela sotsialistist president kritiseeris ka «rassismi, põlgust, majanduslikku tagakiusamist ja orjust», mis on «sireenilauludele» järgnenud venezuelalastele Peruus osaks saanud.

Esmaspäeval lennutasid Venezuela võimud tšarterlennuga Peruust tagasi kodumaale 89 kodanikku.

«Nad igatsesid kodumaale naasmise järele, et saada oma sõprade, naabrite, kaaslaste, sugulaste poolt emmatud ja inimlikku soojust, mida meie venezuelalastena oskame jagada,» sõnas Maduro.

Venezuela minister Jorge Rodriguez ütles kolmapäeval, et tuhanded venetsuellased tahavad kodumaale naasta, kuid valitsus «ei saa seda avalikustada enne, kui see on reaalajas toimumas» kartusest repressioonide ees tagasipöördumist ihkavate venetsueellaste vastu.

ÜRO andmeil saabub Venezuelast iga päev Ecuadori, Peruusse, Colombiasse ja Brasiiliasse 4000 inimest. Kohalikud, kellele teeb muret kasvav kuritegevus, suhtuvad sisserändajatesse halvasti.

Venezuela majandus on neljandat järjestikust aastat languses. Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) hinnangul küünib riigi inflatsioon sel aastal miljoni protsendini. Paljudel venetsuellastel on kodmaal raskusi ravimite ja toidu hankimisega.

Brasiilia president Michel Temer teatas teisipäeval, et allkirjastas käsu, millega saadetakse armee lisajõud Venezuela piirile «tagama seadust ja korda».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles