Euroopa suurim plastpakendite tootja müüb Rõngus asuva suurtehase

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõngus asuva Promens ASi tootmisliin.
Rõngus asuva Promens ASi tootmisliin. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Euroopa suurima plastpakendite tootja RPC Group soovib müüa Eestis Rõngus asuva plastitehase Promens, kus töötab üle 300 inimese.

«Ettevalmistused Euroopa autotööstuse survevalu äri müügiks – see hõlmab äri Madalmaades Zevenaaris ja Eestis Rõngus – on alanud,» teatas RPC börsile. Ärinime Promens AS all tegutseva Rõngu plastitehase juhatuse liige Indrek Ojamaa ei soovinud teisipäeval BNS-ile kommentaare jagada.

Tänavu märtsis lõppenud majandusaastal 3,75 miljardit naela ehk üle 4,1 miljardi euro käive teinud ning 297 miljonit naela puhaskasumit teeninud Ühendkuningriigi firma RPC on viimaste aastate jooksul teinud ülevõtmistehinguid enam kui 1,2 miljardi euro eest. Juulis otsustas ettevõte aga, et plaanib müüa osa enda põhitegevusega mitteseotud äridest.

Nimelt on firma aktsia viimastel kuudel olnud surve all. Näiteks juunis pärast majandustulemuste avaldamist kukkus RPC aktsia 12 protsenti. Toona märkis AJ Belli analüütik Russ Mould, et negatiivse reaktsiooni taga oli kaks faktorit.

Firma käitumine tekitab küsimusi

«Üks neist on kasvu saavutamiseks ühinemis- ja ülevõtmistehingute kasutamine, orgaaniline kasv oli [esimeses kvartalis] vaid 2,8 protsenti,» vahendas Proactive Investors Mouldi analüüsi. Kui võtta arvesse ka ostutehinguid, ulatus kasvunäitaja toona aga 35 protsendi juurde.

AJ Belli analüütik tõdeski, et suhtumine ettevõttesse muutus turul kehvemaks 2017. aasta alguses, kui firma raamatupidamistavad ning rohketele ülevõtmistele keskenduv strateegia hakkasid küsimusi tekitama. «Märkimisväärne on, et ehkki poolaastakasum oli oluliselt kõrgem, langes vaba rahavoog 4 protsenti,» tõi Mould esile.

Teisipäeval andiski ettevõte teada, et müüb 95 miljoni dollari ehk pisut enam kui 81 miljoni euro eest toidupakendite valmistaja Letic USA firmale Graphic Packaging. Seejuures saavad summast 7,5 miljonit dollarit Letica varasemad omanikud ning lisaks tuleb ostuhinnast maha arvata maksud.

Kõrvuti Hollandi ja Eesti valuäri müügisooviga on firma juba valmis saanud Šotimaal Bridge of Allanis tegutseva korgitehase müügipakkumise ning praegu tegeleb RPC firma tutvustamisega huvitatud osapooltele. Edasistest arengutest teatatakse jooksvalt, kinnitas RPC börsile.

Teiselt poolt andis RPC aga teisipäeval müügitehingute ja -plaanide kõrval teada, et soetas 13. augustil 34,5 miljoni naela ehk ligikaudu 38 miljoni euro eest jäiga plastiku ümbertöötlemisega tegeleva Suurbritannia firma PLASgran. Tehing peaks täiendama ja edendama firma ümbertöötlemise äri ning viima töötlemismahud pea 50 000 tonni jäiga plastini.

Ümbertöötlemine on plastiäris üha olulisem äri. AJ Belli analüütik Mould tõi juunis välja, et firma kasvu võib lähiaastatel pidurdada üha karmim plastikute regulatsioon üle maailma, kuna muret tekitab plasti keskkonnamõju. Ka RPC ise on tema sõnul esile toonud, et kliendid nõuavad firmalt üha rohkem seda, et see suudaks näidata, et nende toodetud plast on ümbertöödeldav.

Rõngu äri kasumlik

Müüki minev Rõngu tehas Promens arvestab majandusaastat aprillist märtsini ning pole niisiis viimast aastaaruannet veel äriregistrile esitanud, viimased majandusandmed on pärit 2017. aasta märtsiga lõppenud aastas. Toona oli firma käive 18,7 miljonit eurot, aasta varem oli näitaja 23,7 miljonit eurot. Kasum langes 3,1 miljonilt 2 miljonile eurole.

Ettevõte pakub polümeeride survevalu teiste protsessidega kombineerides sõidukite interjööri ja eksterjööri lahendusi, komponente seadmetele ning lahendusi toiduainete ning materjalide transpordiks ja käitlemiseks. Promens aitab klientidel teostada nende disaininägemuse, hankides selleks vajalikud seadmed – survevaluvormid ning koosterakised – ning rakendades need tootmisse, selgitas juhatus aruandes ettevõtte äri.

Firma tõi ka esile, et üle 50 protsendi ettevõtte käibest tuleb veokitööstusest ning veokite plastdetailid ja -moodulid jäävad ka edaspidi Promensi olulisimaks tootegrupiks. Samas ei saa firma unustada selles turusegmendis äri kasvatamise loomulikke piiranguid, sealhulgas intensiivsemaks muutuvat konkurentsi ning veokimudelite elutsükleid.

«Võimaldamaks jätkusuutlikku, kasumlikku opereerimist ning edasist kasvu, peame keskenduma protsesside efektiivsusele,» kirjeldas juhatus firma strateegilisi väljakutseid. «Siinkohal ei pea me silmas üksnes tööjõu rakendamise efektiivsust, vaid ka materjali-, masinressursi- ning energiakadude vähendamist, niisamuti nagu ka käibekapitali efektiivset juhtimist,» märkis juhatus.

Tuntud kliendid

Mullu märtsis lõppenud majandusaastal jätkus Promensis suurima autotööstuse kliendi ehk Scania uute kabiinidetailide tootmisesse juurutamine, seeriatarnetega alustati 2016. aasta augustis. «Vaatamata viivitustele võrreldes projekti esialgse ajakavaga, õnnestus Promens AS-i organisatsioonil antud erakordselt mahuka projekti ellu rakendamine edukalt,» seisab aruandes.

Lisaks Scania uutele toodetele said ettevõttes tootmisküpseks ka mitmed Volvo Cars Corporationile ning Leoni Wiring Systemsile tarnitavad artiklid.

Seoses eri veokite generatsioonide samaaegse turul püsimisega on ettevõtte aktiivsete toodete nomenklatuur oluliselt laienenud, mille tõttu oli firma sunnitud tegema ka mitmeid ümberkorraldusi laomajanduses.

«Tehase protsessivoo optimeerimise järgmiseks sammuks on toodangu aluste konveiersüsteemi installeerimine, mis võimaldaks automatiseerida aluste käsitlemise ning transpordi, olulisel määral vähendada tõstukite kasutamist tootmisaladel ning seeläbi tõsta käitise kuluefektiivsust ning protsesside ohutust,» märkis juhatus 2017. aasta märtsiga lõppenud majandusaasta aruandes.

Praeguseks lõppenud 2017.–2018. majandusaastal oli Promensi toonane plaan jätkata ettevõttes koosteosakondade konsolideerimise ning materjalide ettevalmistuse efektiivse tõstmise initsiatiividega. Samuti oli kavas soetada vähemalt üks täiendav suur survevalumasin.

Promens AS

Promens ASil oli mullu märtsis lõppenud majandusaastal täistööajale taandatult keskmiselt 262, aasta varem oli neid 245. Firma palgakulu kahanes samas 3,9 miljonilt eurolt 3,5 miljoni euro peale. Ühe töötaja kohta oli keskmine brutokuupalk ligikaudu 1121 eurot. Juhatuse töötasudeks koos maksutega suunati aastaga 134 000 eurot. Firma ainus juhatuse liige on Indrek Ojamaa.

Personalipoliitika kohta tõdes juhatus aruandes, et vahetuste personali suhteliselt kõrge voolavuse tõttu on töötajate värbamisest saanud pidev protsess ning üha rohkem tähelepanu vajab töötajate sisseelamis- ning koolituskavade arendamine.

Tänavu juuni lõpus oli Promensi töötamise registrisse kandnud 324 inimest, töötajate hulk on kulgenud pidevalt tõusujoones. 2017. aasta märtsi lõpu seisuga oli töötamise registri andmete järgi firmas 289 töötajat. Registri ning majandusaasta aruande andmeid eristab see, et aruandes taandatakse kõik töötajad täistööajale, registrisse tuleb aga kanda iga inimene, kes ettevõtte palgal on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles