Ristil kogub tuult tiibadesse linnupark (1)

Kairi Oja
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ristil asuva linnutalu perenaine Tiiu Takko koos farmi pesamuna - hanepoeg Kiiviga.
Ristil asuva linnutalu perenaine Tiiu Takko koos farmi pesamuna - hanepoeg Kiiviga. Foto: Kairi Oja

Väikeses Risti alevis elutseb üks isevärki pere - ühtekokku pea sajapealine linnupere. Perenaine Tiiu Tuppuri ütleb, et praegu toidab tema linde, kuid loodab, et viie aasta pärast toidavad linnud hoopis teda. Täna elab linnupargis veidi alla paarikümne erineva linnuliigi.

Paar-kolm aasta tagasi, peale aastatepikkust Soomes elamist, tundis Tiiu Tuppuri, et tahab luua Eestisse suvekodu.

Ehkki Tiiu on ise pärit hoopiski Tartumaalt, osutus valitud paigaks Haapsalu lähistel asuv Risti alev.

Tänaseks veedab Tiiu koos soomlasest abikaasaga enamuse ajast Ristil, aastapäevad tagasi pani perenaine alguse linnupargile.

Ristil asuva linnupargi sulelise perega on perenaisel üksjagu tegemist. Ent samas on lindudega toimetamine talle ka puhkuseks. 
Ristil asuva linnupargi sulelise perega on perenaisel üksjagu tegemist. Ent samas on lindudega toimetamine talle ka puhkuseks. Foto: Kairi Oja

Tõsi, praeguseks on erinevat tõugu linde juba üksjagu ja lisaks oma pere vajadusele jääb mune üle müügikski.

«Ka tibusid oleme juba müünud,» rääkis perenaine Tiiu, veidi alla kuuvanune hanepoeg Kiivi truult sabas vantsimas.

«Ta käib mul kannul, sest peab mind oma emaks. Oma pärisemast ei tee ta väljagi. Hanedega pidi olema nii, et hakkavad emaks pidama vaid seda, kes neid esimesena inkubaatorist välja võtab,» põhjendas ta. Kiivi sai oma nime tänu beebiea rohekavõitu kasukatoonile.

Tiiu oli enda sõnul juba mõnda aega plaaninud leida endale tegevust, mis oleks tema loomusega kooskõlas ning millest ehk tulevikus veidi tulugi oleks.

Linnupark avati avatud talude päeval

Juulikuus toimunud avatud talude päevadest võttis osa ka Risti linnupark, sidudes selle ühteaegu linnupargi avamisega.

Külastajaid oli oodatust kordi enam – linde käis kaemas ligi kolmsada inimest.

Linnuperre kuuluvad praegu kanad-kuked, pardid, haned, kalkunid, vutid ning pärlkanad. «Meil on ka mõned väga erilised, puhvis «pükstega» kanad - siidikanad ja mustad braamad ning paar pärlkana. Veel on mõned erilised kuked,» rääkis Tiiu.

Hanereas. Muide, hanede üle on ohjad haaranud hoopis muskuspart, kes dikteerib nii liikumise suuna kui marssimise kiiruse.
Hanereas. Muide, hanede üle on ohjad haaranud hoopis muskuspart, kes dikteerib nii liikumise suuna kui marssimise kiiruse. Foto: Kairi Oja

Hanekarja tegemisi suunab linnupargis muskuspart, kes «karjatab» neid kõikjal mööda õue. «Paabulind oli meil ka, kuid see läks meil kahjuks rändama,» lisas ta.

Uhke lind sai Tuppuritel olla vaid mõned nädalad, siis pääsenud lahtisest väravast välja ega ole sealtpeale ja pole tagasi tulnud.

«Risti vahel olevat teda nähtud,» kostis perenaine toonil, mis lubas aimata, et loodab paabulinnu naasmisele veel tänagi.

Tegid äriplaani käigupealt ümber

Peale aastajagu lindudega toimetamist on Tuppuritel kindel plaan linnuparki tublisti laiendada. «Kohe kindlasti tahame paabulinnud kindlasti tagasi tuua ja lisada veel erinevaid, eksootilisi linde, näiteks aarad,» avaldas perenaine.

Faasanid on neil tänaseks juba tellitud. «Esialgne äriplaan nägi ette hakata kanu müügiks kasvatama. Siis said nad aga nii armsaks, et ükski neist ei läinud potti, ka ei raatsinud me neid ära müüa,» meenutas perenaine Tiiu naerdes.

Tiiu Tuppuri koos elukaaslasega oma Ristil asuva suvekodu õuel. Pererahvaga koos jäi pildile linnupargi pesamuna - hanepoeg Kiivi, kes sai oma nime tänu beebiea rohekale kasukatoonile.
Tiiu Tuppuri koos elukaaslasega oma Ristil asuva suvekodu õuel. Pererahvaga koos jäi pildile linnupargi pesamuna - hanepoeg Kiivi, kes sai oma nime tänu beebiea rohekale kasukatoonile. Foto: Kairi Oja

Niisiis vaadati äriplaan kriitilise pilguga üle ning seati kurss linnupargile ja munade müügile. Üsna suur seltskond moodustub vuttidest. «Neid tuli juurde võtta, sest vutimunad on väga tahetud. Ka hanemunad on nõutud kraam,» märkis Tiiu.

Linnupargi-idee kasvas koos kanadega

Kanadega koos kasvas perenaises ka linnupargi-idee, mille lasi lendu tegelikult hoopis üks pisike naabripoiss. «Meil oli üks suur ja uhke kukk Eedu,» jätkas Tiiu. «Poisi ema ütles, et laps ei saa magama minna, kui pole Eedut näinud,» jutustas ta.

Ehkki Eedut küll enam elavate kirjas pole, inspireeris just nimelt see seik Tiiut linnupargiga algust tegema.

Risti linnutalu au ja uhkus - iseseisev ja endast lugupidav muskuspart Priidu.
Risti linnutalu au ja uhkus - iseseisev ja endast lugupidav muskuspart Priidu. Foto: Kairi Oja
Ristil asuv linnutalu on aastaga kõvasti kasvanud. Ometi ei taha perenaine Tiiu Tuppuri linnumajandust liigselt suureks kasvatada: «Kasvatan seni, kuni suudan nendega ise toime tulla,» lubas ta.
Ristil asuv linnutalu on aastaga kõvasti kasvanud. Ometi ei taha perenaine Tiiu Tuppuri linnumajandust liigselt suureks kasvatada: «Kasvatan seni, kuni suudan nendega ise toime tulla,» lubas ta. Foto: Kairi Oja

Praeg

Veidike tulu toob Risti linnupargile perenaise sõnul ka marjakasvatus.
Veidike tulu toob Risti linnupargile perenaise sõnul ka marjakasvatus. Foto: Tiiu Tuppuri

u müüb Tiiu nii kana- kui hanemune, komplekteerides tellimused igal õhtul järgmiseks hommikuks kokku. «Lisaks müüme me ära kõik suled, mida meie tiivulised sõbrad hulganisti õuele lennutavad,» ütles ta. 

Perenaine unistab, et linnupargi tegemiste alla saavad peagi kuuluma erinevate maiustuste valmistamine ja - koolitused ning ekskursioonid lastele. «See oleks siis üks lisavõimalus neile meie poolt, et õppida loodust tundma.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles