Personaliettevõtte Talentor Estonia looja Marit Antik: ettevõtluse suurim võlu on vabadus

Kairi Oja
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värbamisettevõtte omanik ja juht Marit Antik ütleb, et olulisim pluss ettevõtjaks olemise juures on vabadus ning teadmine, et suunad ise oma elu.
Värbamisettevõtte omanik ja juht Marit Antik ütleb, et olulisim pluss ettevõtjaks olemise juures on vabadus ning teadmine, et suunad ise oma elu. Foto: Erakogu

Personaliotsingufirma Talentor Estonia juht ja looja Marit Antik ütleb, et soovis ettevõtlusega algust teha soovist vältida rutiini. «Tänu 14 aastat tagasi tehtud otsusele on mu elu olnud kõike muud kui rutiin,» naerab ta ning julgustab inimesi mitte kartma teha seda esimest sammu. 

Ettevõtte Talentor Estonia looja, kauaaegne värbamiskonsultant Marit Antik tundis personalijuhina töötades, et tal hakkas igapäevaselt ühtesid ja samu tegevusi korrates lihtsalt igav.

„Viimases töösuhtes oli eelmine personalijuht Piret Korol nii hästi toimiva asja ette ära teinud, et seda lammutama hakata oleks olnud vale,“ rääkis Antik, kellele näis üksnes tehtu hoidmine ja parendamine pikas perspektiivis ambitsioonitu.

„Siis otsustasingi, et proovin ettevõtlusega alustada. Tegin pikalt äriplaani, panin mõtted paberile ja kaalutlesin kõike väga põhjalikult,“ meenutas ta. Lõpuks sai firma registreerinud ja Mariti endine kolleeg Radiolinjast, Helena Lõhmus, soovitas teda ka ühe ettevõtte juhile. „Nii saingi ma endale esimese kliendi,“ ütles Antik.

Kas iga algus on alati raske?

"Alguses oli üksinda tõesti raske, kõik pidi ise ära tegema ja kuna mu partner oli siis äsja sünnitanud, ei saanud ma temaga ka väga palju asja arutada. Hiljem oli juba lihtsam, kui koos mõtteid paberile panime ja neid ka realiseerisime," jätkas Antik.

Kui töö juba käis ja asjad laabusid, oli oma ettevõtte tegemine Antiku sõnul  palju kergem kui alul eales oleks osanud arvata. "See on see teadmatus, mis meid hirmutab - uued asjad võivad tekitada kõhklusi-kahtlusi. Ent kui juba tegutsed, siis ei olegi ületamatuid asju," leidis ta. 

Ajal, mil Antik ettevõtlusse astus, valitsesid temas mitmesugused tunded. „Emotsioonid olid tõepoolest mitmesugused,“ täheldas ta. „Iga õnnestumine oli topeltrõõmustav ja kui midagi läks kehvasti, siis tundus see mitte ainult ettevõtte, vaid ka iseenda läbipõrumisena,“ naeris ta tagantjärele.

Valiks ettevõtja-elu ka täna, kui peaks uuesti otsustama

Kui tal tuleks täna uuesti otsustada, valiks Antik ikka ja jälle sama raja. „Teeksin seda ikka uuesti, kuid nüüd ilmselt palju vähem vigu tehes,“ lausus ta lisades, et oli oma kolleegide sõnul suhteliselt kontrolliriik – tahtis kõigega viimase detailini kursis olla.

„Ja seda mitte sugugi selle pärast, et ma ei usaldaks inimesi, vaid et siis tundus, et midagi ei saa untsu minna, kuna ma saan alati kogu töö üle võtta, kui keegi haigeks jääb või ära minema juhtub,“ arutles ta.

Personaliotsingufirma looja ja omanik Marit Antik ütleb, et on elus alati lähtunud põhimõttest, mille kohaselt tuleb elu lihtsalt usaldada. "Unistada tuleb suurelt. Ja siis lasta kõik eneses vabaks ja vaadata, mis juhtuma hakkab," sõnas ta.
Personaliotsingufirma looja ja omanik Marit Antik ütleb, et on elus alati lähtunud põhimõttest, mille kohaselt tuleb elu lihtsalt usaldada. "Unistada tuleb suurelt. Ja siis lasta kõik eneses vabaks ja vaadata, mis juhtuma hakkab," sõnas ta. Foto: Meeli Küttim

„Eks ma selle vea tegingi, et lähtusin sellest, et mu töötajad ei ole ise omanikud ja nemad ei pea tegema 24/7 tööd. Ja kui keegi ära kukub, siis ma saan ise kohe kõik üle võtta, ja selle eelduseks oligi see et ma oleksin kogu aeg ja kõigega kursis,“ põhjendas Antik.

Kahe teraga mõõk

Veaks loeb ta sellise käitumise kahel põhjusel: esiteks näib see inimestele usaldamatusena ja neile ei meeldi kui keegi nende tööde kohta üksikasju pärib.

„Teiseks - see on tegelikult loogiline, et inimene, olgu ta ka palgatöötaja, peab siiski ise võtma vastutuse oma tegemiste eest ning tegema ka vajadusel kauem tööd, kui mõistliku ajaga valmis ei saa,“ jätkas ta.

Nüüd suudab Antik olla täiesti oma nina pisiasjadesse toppimata ja kogeb enda sõnul iga päev, et töötajad teevad oma tööd professionaalselt ja vastutustundlikult ning nõnda on ka temal palju lihtsam. „Keskendun vaid olulisele ja enda projektidele,“ lisas ta.

Marit soovitab kõigil ettevõtlusega katset teha ja oma tegelikud võimed proovile panna. „See annab võimaluse kogu oma loominguline pool käiku lasta ja tegelikult tegutseda ükskõik mis valdkonnas. Saab teha seda, mis meeldib,“ sõnas ta toonitades, et  lisaks loob iseendale tööandjaks olemine mõnusa vabaduse tunde. „Ei ole kedagi eesotsas, kes piiraks su tegevusvabadust,“ lausus ta sõbraliku muigega.

Suurim ettevõtluse võlu on vabadus

Suurima võluna ettevõtluses toob Antik välja teadmise, et ta ei pea ju iga päev hommikul vara mingiks kellaajaks tööle minema. Välja arvatud juhul, kui ta just seda ise ei taha. „Reaalsuses sa seda tegelikult ei tee, kuid see teadmine, et võid nii teha on parim tunne maailmas,“ kinnitas ta.

Tänaseks on Antik ettevõtjana tegutsenud neliteist aastat. 

Miinusena märkis ta asjaolu, et tunned pidevalt suurt vastust selle eest, kas ikka saad igal kuul jooksvad kulud kaetud ja töötajatele palga välja makstud. „Seda ei ole siiani kunagi juhtunud, et nad ei oleks oma palka õigel ajal kätte saanud, kuid kuna meie äri on hästi ebastabiilne  - sa tegelikuilt ei tea, kas järgmisel kuul on kliente või mitte-, siis taob see mõte peas pidevalt,“ ütles Antik viivuks mõtlikuks jäädes.

Küsimusele, millised on olnud tema suurimad vead, kostab Antik vastuseks, et oli üsna suur vigavõtta tööle üks konsultant tema väidetavalt suurepäraste kogemuste tõttu, jättes täiesti kõrvale isikuomadused.

„See oli üks ebameeldivamaid aegu, kui tiimis oli inimene, kes manipuleeris, ussitas ja lõpuks ka noa selga lõi ja kliente endale tahtis varastada,“ meenutas ta.

Keskkooli-matemaatikast ja ülikoolis omandatud esmastest raamatupidamisalastest teadmisest piisab täiesti

Et suuta oma ettevõtte rahaasjadega hakkama saada, ei pea Antiku sõnul raamatupidamisest teadma enamat kui see elementaarne matemaatika, mida keskkoolis läbi tuli võtta. „Kes juhtub olema ülikoolis käinud, siis seal õpitud raamatupidamise üldistest põhitõdedest piisab,“ sõnas ta naljatades.

Raamatupidamisfirma või suuremas ettevõttes raamatupidaja teeb tema sõnul ülejäänu professionaalsel tasemel ära. „Kui oskad liita ja lahutada ja protsentarvutusi  teha, saad kiirelt aru, kas ja millises kasumis firma parasjagu on.

Rahavooge tuleb samuti planeerida, et olla valmis ka kehvemateks aegadeks, puhuks kui need tulema peaksid,“ paneb Antik nii algajaile kui vähem-algajaile ettevõtjaile südamele.

Antik ütles, et on hea tunne, kui on millelegi tagasi vaadata ja tõdeda, et oled midagi algusest peale oma kätega loonud.
"Ja väiksema kaaluga pole ka teadmine, et olen loonud töökohti, mis annab lisa meie riigikassasse. Ikkagi väike kodanikukohus ka täidetud."
Antik ütles, et on hea tunne, kui on millelegi tagasi vaadata ja tõdeda, et oled midagi algusest peale oma kätega loonud. "Ja väiksema kaaluga pole ka teadmine, et olen loonud töökohti, mis annab lisa meie riigikassasse. Ikkagi väike kodanikukohus ka täidetud." Foto: Meeli Küttim
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles