Kriisi eelõhtul saab töötajast kuningas (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööjõu termomeeter
Tööjõu termomeeter Foto: P M

Kui veel aasta alguses näitas tööandjate hinnangut ilmestav tööjõutermomeeter 31 kraadi, siis teise kvartali lõpuks tõusis see 36 kraadini. See tähendab, et kaadri voolavus kasvab, sageneb nii heade töötajate üleostmine kui ka palgasurve ning oleme jõudnud tööjõukriisi eelõhtusse.

«Kui on normaalne majanduskasv – kriisi veel ei haista, aga ei ole ka buumi –, siis sellega võrreldes on praegu vabu töökohti ikka mitu korda rohkem. Ja töötus on ka vähenenud,» ütles tööandjate keskliidu analüütik Raul Aron. Viie aasta taguse ajaga võrreldes on praegu iga vaba töökoha kohta kolm korda vähem töötuid.

Täna avalikustab tööandjate keskliit tööjõu termomeetri teise kvartali näidu, mis viitab, et tööjõuturul on töökätega tõsiselt kitsas käes. Tööjõu termomeetri näit saadakse ettevõtjate hinnangu ning vabade töökohtade ja töötute arvu muutuse järgi. Konjunktuuriinstituudi küsitlusest tööandjate seas selgus, et ligi 40 protsenti tööandjatest peab töökäte puudust tõsiseks arengu takistajaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles