Tootjahinnaindeks jätkas tõusu, iseäranis elektrihinna kasvu arvelt

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootjahinnaindeksit mõjutas juulis enim elektrienergia tootmise hinnatõus.
Tootjahinnaindeksit mõjutas juulis enim elektrienergia tootmise hinnatõus. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Tööstustoodangu tootjahinnaindeksi muutus oli 2018. aasta juulis võrreldes juuniga 0,7 protsenti ja võrreldes eelmise aasta juuliga 3,2 protsenti, teatas statistikaamet.

Tootjahinnaindeksit mõjutas juulis eelmise kuuga võrreldes keskmisest enam hinnatõus elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises, puittoodete tootmises ning mäetööstuses, samuti hinnalangus elektroonikaseadmete tootmises.

2017. aasta juuliga võrreldes mõjutas indeksit keskmisest enam hinnatõus elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises, puidutöötlemises ning kütteõlide tootmises, samuti hinnalangus elektroonikaseadmete tootmises.

Ekspordihinnaindeksi muutus oli 2018. aasta juulis võrreldes juuniga 0,0 protsent ja võrreldes 2017. aasta juuliga 2,4 protsenti. Eelmise kuuga võrreldes tõusis keskmisest enam elektrienergia, kummi- ja plasttoodete ning turbatoodete hind, samal ajal langes rõivaesemete, elektroonikaseadmete ja keemiatoodete hind.

Impordihinnaindeksi muutus oli 2018. aasta juulis võrreldes juuniga -0,1 protsenti ja võrreldes 2017. aasta juuliga 4,7 protsenti. Eelmise kuuga võrreldes tõusis keskmisest enam elektrienergia, kummi- ja plasttoodete hind, samal ajal langes jalatsite, põllumajandussaaduste ja metallide hind.

Statistika aluseks on küsimustikud «Tootjahind», «Ekspordihind» ja «Impordihind» , mille esitamise tähtaeg oli 6.08.2018. Statistikaamet avaldas tootjahinnaindeksite kuu kokkuvõtte üheksa tööpäevaga.

Statistikatööde «Tööstustoodangu tootjahinnaindeks», «Ekspordihinnaindeks» ja «Impordihinnaindeks» avaliku huvi peamine esindaja on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, kelle tellimusel statistikaamet nende statistikatööde tegemiseks andmeid kogub ja analüüsib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles