Tehnoloogiad, mis muudavad maailma: 2012-2013

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus NASA Marsi-uuringutest.
Kunstniku nägemus NASA Marsi-uuringutest. Foto: SCANPIX.

Matador Network on kokku pannud nimekirja erinevatest tehnoloogiatest, mis võivad eesseisva kümnendi jooksul maailma muuta, vahendab Talouselämä.

2012

Marsi teaduslabor

USA kosmoseagentuuri NASA eesmärgiks on saata 2012. aasta augustiks Marsi pinnale Curiosity nimeline kulgur, mis on eelmisest omalaadsest 5 korda suurem. Kulguri eesmärgiks on otsida märke elust Marsil. Ettevõtmine maksab NASAle 2,3 miljardit dollarit.

Halvatud hakkavad käima

Tegu pole küll veel imepärase paranemisega, kuid viimastel aastatel on teadlased teinud märgatavaid edusamme neuroproteeside arendamisel. Neuroproteesid on proteesid, mis liiguvad ajust saadud käskude abil, nagu ka tavajäsemed.

2013

E-paberi võidukäik

Nn elektroonilise paberi all on mõeldud näiteks Kindle-sarnaseid lugemisseadmeid. Samas prognoositakse, et lähiaastail hakkavad sarnased seadmed üha enam paberit asendama. Ka tahvelarvutite hindade langedes väheneb nõudlus paberväljaannete järele.

4G

Neljanda põlve mobiilsidetehnoloogiast ehk 4G-st saab mobiilivõrkude standard. Neljanda põlvkonna traadita võrk kiirendab andmeliiklust ning teeb interneti kõikjal kättesaadavaks.

Gaia silm

Miljardi-piksline teleskoop nimega Gaia silm lennutatakse kosmosesse aastal 2013. Kui inimese silm näeb eredas tähistaevas umbes tuhandet tähte, näeb Gaia enam kui miljardit tähte. Seegi moodustab vaid umbes ühe protsendi kõigist Linnutee tähtedest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles