Kütuste tagatiste teema jõuab riigikohtusse

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna halduskohus jättis kütusefirma algatatud kohtuvaidluses osaliselt kohaldamata kevadel rakendunud kütuse tagatistesüsteemiga seotud õigusnormid nende vastuolu tõttu põhiseadusega ning edastas oma otsuse seisukoha võtmiseks riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumile.

OÜ Kõrveküla Tankla esitas halduskohtule tagatiste süsteemi rakendamisega seoses kaebuse maksu- ja tolliameti vastu ning sai osalise võidu.

Maksu- ja tolliamet vaidluse üksikasju BNS-ile avaldada ei soovinud. Ameti pressiesindaja ütles, et maksuhaldur otsustab edasisised tegevused antud kohtuasjas riigikohtu lahendi saabumisel. 

Kütusemüüjatelt nõutavate tagatiste teemat arutas teisipäeval ka riigikogu rahanduskomisjon. Komisjoni esimees Sven Sester selgitas BNS-ile, et komisjon asus seisukohale, et tagatiste süsteemi rakendamine oli vajalik ja õige otsus ning selle vastuvõtmise ja jõustumise vahele jäänud ajavahemik polnud liiga lühike.

Sester selgitas, et tagatiste süsteemi vastuvõtmise eel oli teema arutuse all ajakirjanduses ning süsteem rakendus enam kui kaks kuud peale selle vastuvõtmist riigikogus.

Sesteri sõnul ei seadnud Kõrveküla Tankla kaebust arutanud halduskohus oma otsuses kahtluse alla tagatiste süsteemi kui sellist, vaid hindas liiga lühikeseks selle vastuvõtmise ja tegeliku rakendamise vahele jäänud ajavahemiku.

Tänavu aprilli algul jõustunud vedelkütuse seaduse muudatuste kohaselt rakendatakse kütusemüüjatele tagatisi, mille määramine ja suurus sõltub sellest, millise kütusemüüjaga on tegemist. Firmad võivad maksuametilt taotleda tagatiste vähendamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles